15 juli 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

2023 in Filmstreaming!

Waar kregen we wat voor ons geld?

2023 is nagenoeg afgelopen dus tijd om eens te kijken wat de streamingdiensten in Vlaanderen ons bezorgden voor ons maandelijkse abonnementsgeld, en dan vooral: welke films van de grote studio’s konden we waar zien?

Netflix:
Aangezien Netflix de grootste streamingdienst is in de wereld is het niet meer dan logisch om hier te beginnen en onmiddellijk valt er 1 ding op: slechts 4(!!!) films die in 2023 verschenen in de bioscoop zijn in hetzelfde jaar op Netflix verschenen: Cocaine Bear, Fast X, Knock at the Cabin en Renfield, allemaal van Universal. Kijken we naar films die in 2022 in de bioscoop verschenen zijn dan merken we ook daar vooral de catalogus van Universal op (Beast, Jurassic World: Dominion, Minions 2: The Rise of Gru, Nope, Pearl, The Outfit, Ticket to Paradise en Violent Night) met verder 2 titels van Sony (Morbius en Uncharted) en 1 van Warner, namelijk The Batman. Gaan we ook terug naar titels uit 2019 – 2021 dan is het duidelijk dat Universal en Sony blijven domineren maar zien we dat ook films van Warner Bros op Netflix opduiken. In totaal heeft Netflix in 2023 36 films online gezet die tussen 2019 en 2023 in de bioscoop zijn verschenen.

Disney+:
Disney+ omvat de studio’s van Disney zelf, maar ook Marvel, LucasFilm en 20th Century Fox dus het moet niet verbazen dat alles van deze studio’s redelijk snel op hun streaming platform verschijnt en inderdaad: 6 films uit 2023 zijn dit jaar nog op Disney+ verschenen: A Haunting in Venice, Ant-Man and the Wasp: Quantumania, Guardians of the Galaxy Vol. 3, Haunted Mansion, Indiana Jones and the Dial of Destiny, en No One will Save You. Naast deze zes van 2023 zijn dit jaar ook nog 3 films uit 2022 online gebracht, zijnde Avatar: The Way of Water, Black Panther: Wakanda Forever en The Menu.

Streamz+:
Streamz+ is de duurste streamingdienst in Belgiê dus zou je wel wat mogen verwachten voor je geld, maar dat slaat nogal tegen: van in 2023 verschenen films zijn er dit jaar slechts 5 op Streamz+ verschenen, 2 van Sony (65 en The Pope’s Exorcist) en 3 van Paramount (Dungeons & Dragons: Honor among Thieves, Scream VI en Transformers: Rise of the Beasts). Kijken we naar titels verschenen in 2022 zien we ook daar overwicht vanuit Sony (A Man Called Otto, Bodies Bodies Bodies, Bullet Train en Where the Crawdads Sing) en Paramount (Babylon, Scream V, Smile, The Lost City en Top Gun: Maverick).

Prime:
Prime is de goedkoopste streamingdienst in België maar vanwege het Franstalige zuiden hebben we in Vlaanderen niet hetzelfde aanbod als in Nederland (ondanks dat we hetzelfde betalen) en moeten we het doen met minder titels. Desondanks valt op dat films van Metro-Goldwyn-Mayer (A Good Person en Guy Ritchie’s The Covenant) en The Searchers (About my Father, Operation Fortune: Ruse de Guerre en Plane) binnen het jaar op Prime verschenen zijn. Kijken we naar films die de voorbije jaren in de bioscoop verschenen zijn is het moeilijker een lijn te trekken en lijkt het dat Prime verder geen vaste contracten heeft en gewoon opkoopt wat op dat moment (tijdelijk) beschikbaar is.

Conclusies:
Netflix heeft duidelijk een contract met Universal en brengt als eerste (de meerderheid van) hun films in België uit. Zit je er niet mee in om een jaartje langer te wachten, dan kan je ook de bekendste titels van Sony hier bekijken die eerder op Streamz+ verschenen.

Disney+ moet niet extern inkopen en dat merk je: de meerderheid van hun (nieuwe) catalogus wordt binnen het jaar online gezet en wat je niet binnen het jaar voorgeschoteld krijgt komt in de eerste helft van het volgende jaar wel op de streamingdienst. Dit voordeel heeft echter ook een nadeel: slechts 9 films die tussen 2019 en 2023 in de bioscoop verschenen zijn dit jaar op Disney+ online gebracht.

Streamz+ kost het meeste van alle streamingdiensten in Vlaanderen maar je krijgt er niet écht veel meer waar voor. Het is duidelijk dat de films van Paramount en Sony eerst op het platform van DPGMedia verschijnen, maar de grotere titels van Sony zie je binnen het jaar eveneens op Netflix voorbij komen waardoor je je de vraag kan stellen of Paramount alleen zoveel extra geld wel waard is? Kijken we naar het algemene plaatje, dan zien we wél dat op Streamz+ 36 films online zijn gebracht die we tussen 2019 en nu in de bioscoop konden bekijken (arthouse niet meegerekend!). Hiermee zitten we op hetzelfde niveau als Netflix, weliswaar voor een hogere prijs en met een minder performant platform (o.a. geen surround tenzij via Telenet, en je kijklijst wordt niet centraal bijgehouden waardoor je op de app niet eenzelfde lijst hebt als bvb op de Telenet digibox)

Prime is het kleine broertje en moet het in Vlaanderen vooral hebben van wat er nog beschikbaar is en dat is zeer spijtig, vooral omdat in Nederland het aanbod véél groter is voor dezelfde prijs met veel titels waarvoor je in Vlaanderen de premium prijs van Streamz+ moet betalen. Desondanks kan je een abonnement op Prime amper laten voor wat je moet betalen, voor de prijs van 1 filmticket of Blu-ray heb je een half jaar Prime!

Wat brengt 2024?
Netflix doet zijn ding natuurlijk met eigen producties maar ook titels van Sony blijven in het gamma (Bodies Bodies Bodies, Bullet Train en Where the Crawdads Sing zijn reeds aangekondigd). Aangezien SkyShowtime nog niet aangekondigd is voor België zien we ook geen verandering richting Universal Studio’s, dus ook die titels lijken bij Netflix te gaan blijven.

De grootste titel van Disney+ voor 2024 lijkt Deadpool 3 te gaan worden (indien deze vroeg genoeg vrijgegeven wordt, anders wordt het 2025) en verder kunnen we ook nog The Marvels verwachten.

Streamz+ is zijn contract met HBO kwijt maar op gebied van films zou dan niet veel mogen maken. Paramount (Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One) en Sony (The Equalizer 3, Insidious: The Red Door) zullen deftig blijven leveren en met wat geluk krijgen we ook de in 2024 aangekondigde titels Kraven the Hunter, Ghostbusters: Frozen Empire en Madame Web nog voorgeschoteld.

Zoals eerder aangegeven koopt Prime wat ze kunnen dus is het moeilijk aan te geven wat we mogen verwachten, maar reeds aangekondigd door MGM is The Beekeeper (met Jason Statham) en Road House (met Jake Guyllenhaal) terwijl Retribution (met Liam Neeson) en Lamborghini: The Man Behind the Legend (met Frank Grillo en Gabriel Byrne) reeds aangekondigd zijn voor Prime in Nederland in januari.

Dé grote klapper in 2024 zal zonder twijfel de lancering van HBO Max in België zijn! Niet alleen krijgen we de volledige catalogus van HBO (en niet enkel “het beste van” zoals bij Streamz) alsook Discovery, maar eveneens de films van Warner Bros. Titels die de laatste jaren door Warner uitgebracht maar nog niet op streaming te zien zijn bevatten onder andere Wonka, Aquaman and the Lost Kingdom, Barbie, Shazam! Fury of the Gods, Blue Beetle, The Flash, Evil Dead Rise, Meg 2: The Trench, en The Nun II. Tel daar voor 2024 nog titels bij als Godzilla x Kong: The New Empire, Joker: Folie à Deux, en Dune: Part Two en je weet dat deze lancering zeker in het oog te houden is. Al helemaal trouwens als je weet dat in Nederland HBO Max origineel gelanceerd werd met een levenslange korting van 50% op de initiële startprijs waardoor je het aanbod kreeg voor nog geen 4 euro/maand! Laat maar komen, die HBO Max!