23 juni 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

In deze avontuurlijke actiefilm nemen 47 Samurai-krijgers wraak op een ambtenaar van justitie die verantwoordelijk is voor de dood van hun meester

In deze avontuurlijke actiefilm nemen 47 Samurai-krijgers wraak op een ambtenaar van justitie die verantwoordelijk is voor de dood van hun meester

Onze opinie:
Het verhaal van de 47 Ronin gaat als volgt: Begin 18e eeuw was er een zekere Heer Asano die door een dispuut met de rivaliserende Heer Kira door de plaatselijke Shogun veroordeeld werd tot het Seppuku (zelfmoord). Na de dood van Asano werden zijn Samurai Ronin (samurai zonder meester). De Ronin waren er echter van overtuigd dat hun meester onrechtvaardig behandeld was aangezien Kira hem in de val gelokt had en zelf niet gestraft was. Onder leiding van Oishi besloten de Ronin om wraak te nemen en de eer van hun voormalige meester te herstellen, ook al zou dit hun eigen leven kosten.

Dat is zowat in het kort wat het waargebeurde verhaal uit Japan vertelt, niet wat we in de film voorgeschoteld krijgen. Akkoord, de personages van Asano, Kira en Oishi komen voorbij in hoofdrollen, maar de halfbloed Westerling (Keanu Reeves) met magische krachten, heksen en monsters zijn allemaal voortgesproten uit de hoofden van de mensen in Hollywood. Op zich hebben we geen probleem met wat fantasie zolang dit het verhaal maar ten goede komt en dat is hier dus niet het geval…

De film duurt een kleine twee uur maar voelt constant fout aan omdat het tempo op en neer gaat zonder goede directie of duidelijkheid waarom men bij een bepaald moment stilstaat en bij een ander dan weer niet. Actiescènes waar duidelijk veel geld in gepompt werd doen eigenlijk weinig ter zake aan het verhaal en lijken ook qua spanning weinig toe te voegen. Daarnaast heb je dan een Keanu Reeves die wederom acteert alsof hij een stuk bordkarton is, dialogen die raar of zelden uit samengestelde zinnen bestaan, en een hoop acteurs die vanwege het lamlendige Engels eerder grappig overkomen dan schrikwekkend. Dat men er ook nog maar eens een romantisch kantje aan weeft was te verwachten, maar ook dit voegt weinig tot niets toe aan de film in zijn geheel.

Al bij al is 47 Ronin een film die veel potentieel had maar dit op geen enkel moment waarmaakt. Misschien hadden de makers er beter aan gedaan om het originele verhaal strakker te volgen in plaats van er allerlei bovennatuurlijke poespas bij te gooien, of eventueel de Japanse setting compleet overboord te gooien en net zoals bij “The Magnificent Seven” het verhaal in een andere context te laten plaatsvinden. Wat we nu echter voorgeschoteld krijgen is vis noch vlees dat kant noch wal raakt en buiten enkele coole special effects weinig interessants oplevert.

Hollywood heeft geprobeerd om een typisch Japans verhaal in het Westen verkocht te krijgen door er allerlei fantasie en bovennatuurlijke fenomenen aan toe te voegen en op de koop toe ook nog eens Keanu Reeves als “ster” naar voren te schuiven. Zware fout dus, want nu blijft deze 47 Ronin niet trouw aan zijn roots en krijgen we als eindresultaat een slome film die duidelijk veel geld gekost heeft maar daar weinig voor laat zien. Japanse vechtfilms uit de jaren ’80 waren destijds leuker om naar te kijken dan deze Hollywood blockbuster en dat zegt veel.

47 Ronin (2013) Action, Drama, Fantasy | 128min | December 25, 2013 (United States) 6.3
Director: Carl RinschWriter: Chris Morgan, Hossein Amini, Walter HamadaStars: Keanu Reeves, Hiroyuki Sanada, Ko ShibasakiSummary: While hunting in the forest, Lord Asano of Ako and his samurai find a young half-breed and take him with them to live in the castle. Several years later, Lord Asano holds a tournament to welcome the Shogun to Ako. The night after the tournament, Lord Asano is bewitched into hurting Lord Kira of Nagato, and is punished into committing seppuku by the Shogun. Realizing that it was a Lord Kira's evil plot, the samurais and the half-breed sets out for revenge against the Shogun's order. —Immanuel A.

Photos


See all photos >>