23 februari 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

A Beautiful Mind

Dit met een Oscar bekroonde drama gaat over het leven en werk van de beroemde econoom John Forbes Jr. een briljante man die geplaagd werd door een geestesziekte

Dit met een Oscar bekroonde drama gaat over het leven en werk van de beroemde econoom John Forbes Jr. een briljante man die geplaagd werd door een geestesziekte

Onze opinie:
A beautiful Mind, winnaar van 4 Oscars, vertelt het waargebeurde verhaal over het leven van de briljante wiskundige John Nash van zijn jeugd in Princeton waar hij geconfronteerd werd met zijn sullige looks en het probleem dat geen van zijn onderzoeksresultaten gepubliceerd werden tot het moment dat hij de Nobelprijs voor Economie kreeg.

Het is nogal moeilijk om een deftige bespreking te doen zonder spoilers (diegenen die de film gezien hebben snappen wel waar ik het over heb) maar we zullen ons best doen.

Van in het begin zien we dat Nash (Russell Crowe) moeite heeft om te interageren met andere mensen. De enige student waarmee hij enigszins overweg kan is zijn kamergenoot Charles Herman (Paul Bettany). Terwijl John in moeilijkheden geraakt omdat hij niets gepubliceerd heeft en het risico loopt om zijn beurs kwijt te geraken helpt Herman hem om wat losser te worden en uiteindelijk zijn diploma te verkrijgen als Dokter in de Wiskunde en professor te worden bij M.I.T.

Als professor krijgt hij bij tijd en wijl wat werk voor het Pentagon waarbij hij vijandelijke boodschappen moet decoderen en na een tijdje wordt hij gecontacteerd door een agent van de contraspionage, William Parcher, die gespeeld wordt door Ed Harris en hem vraagt om op regelmatige basis magazines na te lezen en te zoeken naar verborgen berichten van Russische spionnen die in het geheim aan het werken zijn aan een draagbare atoombom. Nash heeft bijna geen sociale contacten maar na een tijdje begint een voormalige studente van hem, Alicia Lopez (Jennifer Connely) in beeld te komen. Ze worden verliefd op elkaar en na een tijdje besluiten ze dan ook te trouwen.

Vanwege dat zijn werk voor Parcher topgeheim is is hij niet in staat om Alicia iets te vertellen hierover maar wat ze niet beseffen is dat hij een lijdt aan een zware vorm van schizofrenie die samengaat met paranoia waardoor hij bijna alles verliest waar hij ooit van gehouden heeft.

A Beautiful Mind is een schitterende film en het is maar al te duidelijk waarom hij 4 Academy Awards gekregen heeft. Het acteerwerk is schitterend, en ook het verhaal kan van de eerste minuut tot de laatste boeien. Absolute aanrader!

A Beautiful Mind (2001) Biography, Drama | 135min | January 4, 2002 (United States) 8.2
Director: Ron HowardWriter: Akiva Goldsman, Sylvia NasarStars: Russell Crowe, Ed Harris, Jennifer ConnellySummary: From the heights of notoriety to the depths of depravity, John Forbes Nash, Jr. experienced it all. A mathematical genius, he made an astonishing discovery early in his career and stood on the brink of international acclaim. But the handsome and arrogant Nash soon found himself on a painful and harrowing journey of self-discovery. After many years of struggle, he eventually triumphed over his tragedy, and finally - late in life - received the Nobel Prize. —Universal Pictures and DreamWorks Pictures

Photos


See all photos >>