23 april 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

Animal Factory

Geen aanrader, wel eens te proberen

Ron Decker (Edward Furlong) is in Animal Factory een jongeman die veroordeeld wordt voor de eerste keer in zijn leven en dit voor het bezitten en verkopen van marihuana. Hij wordt naar een zwaarbeveiligde gevangenis gestuurd waar hij al snel ondervindt dat het leven allesbehalve een pretje is en dat je maar zeer weinig mensen kan vertrouwen. Op een dag hoort hij iemand slechte dingen zeggen over hem maar wanneer hij hierop in wil gaan belooft een andere gevangene, Earl (Willem Dafoe), hem dat hij de zaken wel even voor hem recht zal zetten.

Zodra dit afgehandeld is worden Earl en Ron vrienden en komt Ron erachter dat Earl een soort van legende in de gevangenis is aangezien hij er al meerdere jaren zit en zijn zaakjes nogal goed onder controle heeft. Hij weet zijn weg te vinden, helpt de bewakers, en krijgt regelmatig privileges voor zichzelf en zijn groepje vrienden. Wanneer Earl Ron helpt met zijn beroep en Ron toch 5 jaar extra krijgt besluiten beide mannen dat ze het niet daarbij kunnen laten en beginnen ze een ontsnappingsplan te bedenken.

Onze opinie:
Animal Factory is op het eerste zicht veelbelovend. Regisseur van dienst is Steve Buscemi en met een cast waaronder je Edward Furlong, Willem Dafoe, Steve Buscemi zelf, Mickey Rourke en Danny Trejo (Con Air, From Dusk till Dawn) verwacht je al snel grootse zaken. Spijtig genoeg is de film nogal aan de trage kant (en niet op een goede manier) en het duurt gewoon veel te lang voordat de zaken aan het rollen gaan. Aan de andere kant krijg je wel een goede kijk op het harde leven in de gevangenis. Wijzelf bleven achter met gemixte gevoelens dus een echte aanrader zouden we dit zeker niet noemen.

Animal Factory (2000) Crime, Drama | 94min | August 1, 2000 (Spain) 6.6
Director: Steve BuscemiWriter: Edward Bunker, John StepplingStars: Willem Dafoe, Edward Furlong, Danny TrejoSummary: Ron, who's young, slight, and privileged, is sentenced to prison on marijuana charges. For whatever reason, he brings out paternal feelings in an 18-year prison veteran, Earl Copan, who takes Ron under his wing. The film explores the nature of that relationship, Ron's part in Earl's gang, and the way Ron deals with aggressive cons intent on assault and rape. There's casual racism, too, in the prisoners and the guards, a strike called by Black prisoners, and the nearly omnipresence of hard drugs. Ron's lawyer is working on getting Ron out quickly, Earl has a shot at parole, and death seems to be waiting in the next cell. Will prison turn Ron into an animal? —<jhailey@hotmail.com>

Photos


See all photos >>