28 mei 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

Avalon

Voer voor de fans van Akira en Ghost in the Shell

De toekomst ziet er niet goed uit. Armoede heerst en jongeren spenderen hun tijd in een illegaal en potentieel dodelijke role-playing game genaamd “Avalon” waar ze oorlogsmissies kunnen spelen tegen andere solo-spelers of teams, genaamd “Parties”. Topspelers kunnen tonnen aan geld winnen met het spel zodat men naast de harde realiteit ontsnappen ook nog een deftig leven kunnen leiden met Avalon en zaken kunnen kopen zoals echt voedsel dat extreem duur is in de toekomst.

Een van deze topspelers is Ash, maar anders dan veel anderen speelt ze eerder alleen dan in team. De reden hiervoor is dat ze deel uitmaakte van “The Wizards”, het beste team dat ooit bestaan heeft, maar kapotgemaakt werd doordat een van de leden op een gegeven moment begon te panikeren. Dit zorgde er ook voor dat haar vriend Murphy een van de “Unreturned” werd, mensen die zo diep opgaan in het spel dat ze in een coma belanden en in het hospitaal moeten blijven leven als plant. Wanneer Ash hoort over een verboden level in Avalon waar nog nooit iemand van is teruggekeerd besluit ze om alles eraan te doen om deze te bereiken in de hoop dat ze Murphy aldaar kan vinden. Het enige probleem is dat het onmogelijk zou zijn om hier te geraken zonder enige hulp dus zal ze weer op zoek moeten gaan naar een Party die sterk genoeg is om haar naar deze level te begeleiden. Maar wat is fictie en wat is realiteit?

Onze opinie:
Avalon is geen doordeweekse film, we zouden het zelfs Kunst durven noemen. In het begin is het nogal moeilijk om de verhaallijn te volgen maar als je genoeg geduld kan opbrengen wordt het echt de moeite waard om te blijven kijken en de manier waarop de film uitgebeeld wordt met alle digitale verbeteringen doen het geheel eruit zien als een donkere manga-getekende film. Mensen die Ghost in the Shell of Akira goed vinden zullen naar alle waarschijnlijkheid ook vallen voor deze Avalon.

Avalon (2001) Action, Drama, Fantasy, Sci-Fi, Thriller | 107min | January 20, 2001 (Japan) 6.5
Director: Mamoru OshiiWriter: Kazunori ItôStars: Malgorzata Foremniak, Wladyslaw Kowalski, Jerzy GudejkoSummary: In a future world, young people are increasingly becoming addicted to an illegal (and potentially deadly) battle simulation game called Avalon. When Ash, a star player, hears of rumors that a more advanced level of the game exists somewhere, she gives up her loner ways and joins a gang of explorers. Even if she finds the gateway to the next level, will she ever be able to come back to reality? —Jean-Marc Rocher <rocher@fiberbit.net>

Photos


See all photos >>