28 mei 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

Babylon 5 – Seizoen 1 – 5

Leuk maar niet onmisbaar

Onze opinie (seizoen 1):
Tien jaar na de oorlog tussen de mensheid en de Minbari werd de beslissing genomen om een diplomatiek ruimtestation te maken waar alle verscheidene rassen samen zouden kunnen leven en een nieuwe grote oorlog onder elkaar kunnen tegenhouden. Dit station zou Babylon genoemd worden maar wanneer de eerste vier verwoest werden of verdwenen (B4), bleef enkel Babylon 5 over. Commandant Jeffrey Sinclair en zijn bemanning houden het station succesvol draaiend maar moeten omgaan met de dagelijkse problemen terwijl ze er ook voor moeten zorgen dat diplomatieke discussies geordend verlopen. Ondertussen is een gevaarlijke kracht bezig op Babylon 5 om een nieuwe intergalactische oorlog op te starten…

Het eerste seizoen van Babylon5 is deftig maar niet noodzakelijk om de rest van de verhaallijn die meerdere seizoenen omvat te kunnen volgen. Er zijn enkele interessante stukken achtergrondinformatie te vinden in dit eerste seizoen en dat is wat het interessant maakt voor de fans. Al bij al is dit een goede toevoeging om de serie compleet te hebben maar niet iets dat je absoluut moet bekeken hebben om het universum van Babylon5 te begrijpen.

Onze opinie (seizoen 2):
Het tweede seizoen van de prijzen winnende sci-fi serie Babylon 5 start met de aankomst van een nieuwe kapitein op het station en dat is een goede opstap voor de mensen die het eerste seizoen gemist hebben aangezien de meeste personages wederom aan de kijker gepresenteerd worden. Enkel de eerste episode kan een beetje verwarrend lijken voor diegenen die de serie niet kennen aangezien deze inpikt op het verhaal van de laatste episode van seizoen 1. Nieuwkomers zullen echter absoluut geen probleem hebben met snel te kunnen volgen.

In de eerste episodes is het acteerwerk van bepaalde acteurs een beetje ongemakkelijk maar terwijl het seizoen vordert merk je al snel dat men zich behaaglijk begint te voelen in zijn/haar rol en vooral bij Bruce Boxleitner merk je dat hij meer grip krijgt op zijn rol en de algemene prestaties komen dan ook al snel op een niveau dat kan wedijveren met dat van bekende series als Star Trek. Hetzelfde geldt voor de verhaallijn die nogal oppervlakkig begint met na een tijdje zeer intens wordt en je doet uitkijken naar de volgende aflevering tot op het moment dat je de laatste van het seizoen gezien hebt en niet meer kan wachten op het volgende.

Onze opinie (seizoen 3):
De Schaduwen komen meer en meer in het open en terwijl de Centauri hun grondgebied aan het uitbreiden zijn proberen Sheridan en zijn bemanning een alliantie tegen de komst van de Schaduwen op poten te zetten. Om de zaken wat erger te maken blijkt Earth Command samen te werken met de Schaduwen en Babylon 5 moet zijn alliantie met Aarde opgeven en onafhankelijk worden onder bescherming van de Minbari. Wanneer iedereens hoop voor een alliantie begint te tanen vraagt Sheridan Kosh voor hulp en met enkele Vorlon schepen slagen ze erin een eerste overwinning te boeken tegen de Schaduwen. Spijtig genoeg wordt Vorlon ambassadeur Kosh weinig later vermoord. Sheridan verzamelt al zijn troepen om ten strijde te trekken tegen de Schaduwen wanneer ze plots hulp krijgen vanuit een onverwachte hoek maar het wordt nog vreemder wanneer Sheridans vrouw – waarvan iedereen dacht dat ze overleden was – plots arriveert op Babylon 5.

Seizoen 3 van Babylon 5 is op alle vlakken een verbetering. De episodes bevatten meer actie terwijl de nodige humor ook nog steeds aanwezig is. De verhaallijn is in een hogere versnelling geschakeld en waar je een half seizoen nodig had om erin te geraken slaagt dit derde erin om je vanaf het prille begin bij de strot te nemen. Schitterend!

Onze opinie (seizoen 5):
De oorlog tegen de Shadows is over. Zowel de Shadows, de Vorlons en alle andere oude rassen zijn vertrokken naar voorbij de Rim en de Interstellar Alliance can beginnen met werken aan andere problemen. Andere problemen zoals uitzoeken wie de raids doet op onbeveiligde vrachtschepen. Ondertussen moeten Sheridan en Delenn de leden van de Alliantie kalm houden, komt Garibaldi erachter dat hij niets kan doen tegen Bester waardoor hij weer naar de fles grijpt, en Steven Franklin krijgt de mogelijkheid om terug naar Aarde te keren om een belangrijk departement te gaan leiden. Terwijl dit allemaal aan de gang is arriveert Elizabeth Lochley in Babylon5 als nieuwe commandant en ze bevindt zich al snel in nogal wat problemen wanneer een bende losgeslagen telepaten asiel aanvragen om zich voor te bereiden op het vinden van een wereld voor zichzelf.

Op het niet-menselijke front ziet G’Kar zijn boek uitgegeven worden zonder zijn medeweten en dit resulteert erin dat hij spiritueel leider wordt van de Narn, iets dat hij niet echt beoogde. Londo Mollari aan de andere kant ziet zijn dagen als Keizer dichterbij komen maar wat hij niet weet is dat binnen de Centauri Republiek er een vreselijke samenzwering aan de gang is.

Toen we het eerste seizoen van de serie bekeken hadden we het idee dat het zowat een proloog was van het effectieve verhaal waarin de oorlog tegen de Shadows als rode lijn diende. Gelijkaardig komt seizoen 5 over als een epiloog die vertelt hoe de zaken na de oorlog verder gingen, hoe de Interstellar Alliance zijn eerste jaren doorkwam en hoe Babylon5 uiteindelijk op non-actief gesteld werd. Ook al is dit vijfde seizoen wel leuk, het mist het verhaal dat door seizoenen 2 tot en met 4 liep, en verder zien we ook al invloeden doorsijpelen van de spin-off “Crusade” (inclusief fouten in de continuïteit tenzij deze in de latere seizoenen van Crusade opgehelderd worden), en dan vooral in de nieuwe intro die bepaalde teksten van Crusade bevat, iets dat we totaal niet begrijpen.

Babylon 5 (1993) Action, Adventure, Drama, Sci-Fi | 2700min | February 22, 1993 (United States) 8.3
Writer: J. Michael StraczynskiStars: Mira Furlan, Richard Biggs, Stephen FurstSummary: In the year 2258, it is ten years after the Earth-Minbari War. Commander Sinclair takes command of a giant five-mile-long cylindrical space station, orbiting a planet in neutral space. At a crossroads of interstellar commerce and diplomacy, Cmdr Sinclair (2d season Captain Sheridan) must try to establish peace and prosperity between various interstellar empires, all the while fighting forces from within the Earth Alliance. It is a precarious command, particularly given that sabotage led to the destruction of Babylon stations 1, 2, and 3 and 4 vanished without trace. —Tony Lammens <lammens@connexus.apana.org.au>

Photos


See all photos >>