13 juni 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

Banlieue 13

Even goed (of slecht?) als hersenloze Hollywood actiefilms

Om ervoor te zorgen dat de oncontroleerbare spiraal van geweld in de buitenwijken van Parijs niet verder uitdijt heeft de overheid besloten om muren rond probleemgebieden op te zetten en politie checkpunten op te zetten bij de ingangen ervan. Enkele jaren later worden deze delen van de stad geregeerd door bendes die zich perfect thuis voelen in de chaos en het geweld. Wanneer een gevaarlijk wapen voor massadestructie per ongeluk gestolen wordt door een van deze bendes wordt agent Damien erop uitgestuurd om het te ontwapenen. Samen met Leito, een inwoner van Banlieue 13 die in de gevangenis zat, probeert hij te infiltreren maar al snel wordt het duidelijk dat de zaken niet altijd zijn wat ze lijken…

Onze opinie:
Met The 5th Element bracht Luc Besson de Franse cinema terug in beeld nadat ze verscheidene jaren in een of andere coma gelegen had. Spijtig genoeg is Luc Besson nog steeds een van de weinige mensen die Franse films van de grond kunnen krijgen en het is duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is als men terug wil kunnen concurreren met Hollywood.

Banlieue 13 is een van de nieuwste Franse actiefilms en voor een keer wordt de actie niet begeleid door slapstick komedie zoals we deze hebben leren kennen in de Taxi-reeks. De actie is reeds op het niveau van Hollywood en mogelijk zelfs een tikkeltje beter (combinatie van Jackie Chan gevechten met schitterende achtervolgingsscènes) maar het verhaal dat op zich wel goed begint eindigt als aardappelpuree. Zeer voorspelbaar en te plat. Als je op zoek bent naar een hersenloze actiefilm moet je niet meer naar Hollywood kijken, de Fransen bewijzen met Banlieue 13 dat ze een even goed (of slecht?) product kunnen afleveren.

District B13 (2004) Action, Crime, Sci-Fi, Thriller | 84min | June 2, 2006 (United States) 7.1
Director: Pierre MorelWriter: Luc Besson, Bibi NaceriStars: Cyril Raffaelli, David Belle, Tony D'AmarioSummary: In the near future, the worst ghettos of Paris, France are literally walled off and among the worst is District B13. Controlled by the ruthless crime lord, Taha, a young righteous punk named Leïto is determined to bring him down. When the boss retaliates by kidnapping his sister, Lola, a rescue attempt by Leïto is destroyed by betrayal that gets him arrested and Lola kept in the clutches in Taha. Six months later, a crackerjack undercover cop named Damien is given a urgent mission: a neutron bomb has been stolen by Taha in District B13 which has an automatic timer function engaged and set to detonate in less than 24 hours. Now with time running out, Damien and Leïto must work together to find and stop the bomb, but there is far more to this crisis than any of the field players realize. —Kenneth Chisholm (kchishol@rogers.com)

Photos


See all photos >>