27 mei 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

Battlestar Galactica – Blood & Chrome

Leuk voor de die hard BSG-fans, wie hoopte op een pilot voor een spin-off serie komt bedrogen uit

De reboot van Battlestar Galactica in 2003 en de daaropvolgende serie van 2004 tot 2009, waren een absolute hit. Zowel de critici als de kijkers konden het scifi-epos over de overlevenden van de Cylon-aanval op de 12 koloniën en hun reis naar de verloren gewaande 13e kolonie (aarde) appreciëren en het was dan ook te verwachten dat er een vervolg gemaakt zou worden. Dat kwam in de vorm van de spin-off Caprica, een prequel op de originele serie die de toenemende bewustwording van de Cylons in beeld brengt. Het verhaal ging echter veel te traag vooruit (en Battlestar Galactica was op zich al niet snel van tempo) en de kijker verloor al heel gauw z’n interesse. Gevolg: Caprica werd al na 1 seizoen geschrapt, ook al zat er meer dan genoeg potentieel in de serie om er een succes van te maken. TV-films niet meegeteld, is dat het laatste wat we van Battlestar Galactica op dvd of Blu-ray gezien hebben, maar nu is er dus Blood & Chrome.

Daarin volgen we een jonge William Adama die net afgestudeerd is als piloot en op de Galactica neergepoot wordt voor zijn eerste missie. Maar ondanks het feit dat hij één van de beste (zoniet dé beste) piloten van zijn klas is, krijgt hij geen Viper onder zijn kont en moet hij het doen met een Raptor. Het wordt nog erger als hij zijn order te horen krijgt: een routinemissie met Dr. Beka Kelly, die ver van alle gevaar verwijderd is. Zoals je je kan voorstellen is Adama daar allesbehalve gelukkig mee, een sentiment dat niet gedeeld wordt door zijn co-piloot Coker die liefst van al zo snel mogelijk levend af hoopt te zwaaien om een luilekkerleventje te gaan leiden en alle Cylon-miserie achter zich te laten. Adama ziet zijn wens i.v.m. actie echter ingewilligd want wat een routinemissie leek te worden, blijkt al snel een heel andere wending te nemen als blijkt dat Dr. Kelly heel andere plannen heeft dan initieel verwacht…

Blood & Chrome was oorspronkelijk opgezet als een serie van onlinewebisodes en Syfy Channels wist blijkbaar niet goed wat ermee aan te vangen. Eerst waren er dus enkele webisodes, toen werd er groen licht gegeven om een pilot te maken voor een mogelijke nieuwe serie en uiteindelijk heeft men dan toch teruggegrepen naar het webisode-formaat. Op het moment van schrijven heeft Syfy dan ook geen plannen om van Blood & Chrome een complete serie te maken en moeten we het doen met deze “extended” direct-to-dvd-filmversie van de webisodes.

Is dat jammer? Ja en nee. Op zich is het idee voor een serie over een jonge Bill Adama wel leuk gevonden, maar zoals Blood & Chrome wordt gepresenteerd is er sprake van een gebrekkige diepgang, zijn de acteerprestaties absoluut niet te vergelijken met die in de originele (reboot) serie en ook qua plot zijn er wat gaten die nood hebben aan opvulling. Deze film is gemaakt door Battlestar-schrijvers Michael Taylor en David Eick, terwijl Ronald D. Moore er niets mee te maken heeft, een feit dat net iets teveel opvalt en met de Caprica-flop in het achterhoofd is het dan ook geen verrassing dat Syfy Channel de boot afhoudt om er een heel seizoen van te maken.

De rebootserie is gemaakt na een indrukwekkende pilotmini-serie en het is duidelijk dat Blood & Chrome van veel bescheidener komaf is. Op alle vlakken lijkt er bespaard te zijn en ook al is deze release leuk voor de diehardfans, het grote publiek zal zonder twijfel moeite hebben met het nogal simplistische verhaal, de soms toch wel knullige CGI-effecten en een algemeen niveau dat niet ver boven dat van de gemiddelde Syfy Channel-weekendfilm uitstijgt.

Battlestar Galactica: Blood & Chrome (2012) Action, Sci-Fi | 91min | November 9, 2012 (United States) 7.0
Director: Jonas PateWriter: Michael Taylor, David Eick, Bradley ThompsonStars: Luke Pasqualino, Ben Cotton, Lili BordánSummary: The first Cylon war has been raging for 10 years and a young Ensign William Adama joins the fleet. He's disappointed not to be assigned to a fighter but to a freighter. His co-pilot, Lt. Coker Fasjovic, isn't too keen on having a rookie flying his aircraft as he has only a short time before he again becomes a civilian. Their cargo is a civilian scientist, Dr. Becca Kelly, but they no sooner leave than she has new orders for them and a new destination. She is less than forthcoming about just what her secret mission is but Adama is keen, particularly as it involves going into Cylon controlled space. Nothing is as it seems however. —garykmcd

Photos


See all photos >>