25 april 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

Black Mirror – Seizoen 1 – 6

Deze sciencefiction-anthologieserie in de trant van "The Twilight Zone" laat de duistere kant zien van technologie en de menselijke natuur

Deze sciencefiction-anthologieserie in de trant van “The Twilight Zone” laat de duistere kant zien van technologie en de menselijke natuur

Onze opinie (seizoen 1):
De individuele afleveringen lijken allemaal een beetje “simpel” van opzet maar laat je niet vangen hierdoor, de onderliggende boodschap komt des te harder aan. Althans, in de eerste twee afleveringen. In “The National Anthem” wordt een lid van de Britse Koninklijke familie ontvoerd en de kidnappers hebben een wel héél onverwachte eis om de vrijlating te bekomen, terwijl we in “Fifteen Million Merits” in een futuristische wereld terecht komen die niet ver af lijkt van “1984” maar dan met Facebook-achtige applicaties en TV-shows à la “Idool” om de bevolking tevreden. Deze twee episodes starten nogal traag en je vraagt je bij momenten af wat je nu aan het bekijken bent, maar de clou slaat even hard in als een bom.

Zodra je deze beide bekeken hebt verlang je ongetwijfeld naar meer, maar dan komt spijtig genoeg de teleurstelling. “The Entire History of You” (mensen hebben toegang tot al hun herinneringen dankzij een vergevorderde vorm van hersenimplantaten) kan totaal niet toppen aan de vorige episodes

Onze opinie (seizoen 2):
De drie episodes uit het tweede seizoen zijn niet slecht, maar slagen er niet in om eenzelfde impact te hebben als seizoen 1. Niet dat deze afleveringen slecht zijn – verre van – de ideeën erachter zijn gewoon niet van hetzelfde niveau. Tenzij je niet echt iets anders te doen hebt kan je deze laten vallen.

Onze opinie (seizoen 3):
Zes nieuwe afleveringen van deze “speciale” Britse televisiereeks over hoe technologie onze maatschappij alsook ons leven beïnvloedt. Geen enkele aflevering die er écht uitspringt in dit seizoen, maar ook geen enkele die duidelijk minder interessant is. Goed over de gehele lijn!

Onze opinie (seizoen 4):
Zes nieuwe afleveringen waarbij de eerste (USS Callister – referenties naar Star Trek zijn zéér duidelijk ;p), vierde (Hang the DJ) en laatste (Black Museum) absolute top zijn. Black Mirror blijft niet te missen!

Onze opinie (seizoen 5):
In dit vijfde seizoen alweer van Black Mirror krijgen we wederom drie afleveringen te zien waarin de toekomst van technologie een nogal duister beeld schetst van wat ons te wachten staat. In Striking Vipers zorgt een online virtual reality vechtspel dat de relatie tussen twee beste vrienden een nogal zeer onverwachte richting uitgaat, terwijl Smithereens (de beste aflevering van de drie) een taxichauffeur volgt die per ongeluk de verkeerde man van een technologiebedrijf ontvoert en alsnog probeert om zijn eis in vervulling te zien komen terwijl de situatie compleet uit de hand dreigt te lopen. Tot slot is er dan nog Rachel, Jack and Ashley Too waarin we zien hoe een eenzaam meisje probeert zich te spiegelen aan haar favoriete popster (Miley Cyrus) via een recent gelanceerde pop die zogezegd de persoonlijkheid van de popster zelve bevat.

Zonder twijfel is Black Mirror steeds weer een compilatie van afleveringen die ons waarschuwen voor de gevaren van technologie, en dit op de meest briljante wijze. Ook dit vijfde seizoen slaagt hierin en dat er deze keer maar slechts drie episodes ter beschikking worden gesteld wordt ruimschoots goedgemaakt door de algemene kwaliteit van de afleveringen in kwestie. Een van de betere seizoenen die we reeds voorgeschoteld kregen.

Onze opinie (seizoen 6):
Vijf episodes deze keer, maar niet allemaal gelinkt met technologie die het leven beïnvloedt. Zo zijn de twee laatste afleveringen (Mazey Day en Demon 79) duidelijk geïnspireerd door klassieke horrorverhalen, terwijl ook Loch Henry niet echt in lijn is met wat we gewoon zijn van Black Mirror. Is dit zesde seizoen slecht? Neen, maar echt typisch Black Mirror is het ook zeker niet meer…

Black Mirror (2011) Drama, Sci-Fi, Thriller | 60min | December 4, 2011 (United States) 8.8
Writer: Charlie BrookerStars: Daniel Lapaine, Hannah John-Kamen, Michaela CoelSummary: Set in a world only minutes from our own, "Black Mirror" unveils how modern technologies can backfire and be used against their makers, every episode set in a slightly different reality with different characters combating different types of technologies.

Photos


See all photos >>