28 januari 2023

Doodkonijn

Politiek Incorrect

Blindness

Al bij al een teleurstellende film

Een man staat bij een stoplicht en kan plots niets meer zien. Een voetganger die voorbij komt besluit hem te helpen en rijdt hem naar zijn huis. Wanneer zijn vrouw arriveert gaan ze samen naar een oogspecialist maar er kan niets gevonden worden behalve dat de man effectief niets meer kan zien. Terwijl de tijd passeert beginnen meer en meer mensen blind te worden en de overheid besluit de geaffecteerden in quarantine te steken, te beginnen met het eerste slachtoffer. Een van hen is de oogspecialist wiens vrouw besloten heeft hem niet alleen te laten ook al is zijzelf niet slachtoffer geworden van de mysterieuze aandoening.

Eens in quarantaine beginnen meer en meer mensen te arriveren en de schrik om hetzelfde lot te ondergaan is zo hoog dat de militairen die de plaats bewaken wegblijven van het quarantainegebied en iedereen neerschieten die probeert te ontsnappen. Het duurt niet lang voordat groepen gevormd worden onder de zieken en wanneer een van hen de macht overneemt en een dictatuur opzet gaan de zaken van kwaad naar erger…

Onze opinie:
Fernando Meirelles, bekend van The Constant Gardener en City of Men, levert ons weer een film af die geen mooi beeld schetst van de mensheid. Wanneer mensen zonder duidelijke reden plots blind worden besluit de overheid om hen op te sluiten zonder verder veel naar hen om te kijken. Het duurt niet lang voordat er een rangorde begint te komen onder de blinden en dit met verschrikkelijke consequenties. Spijtig genoeg is Blindness gevuld met plotwendingen die allesbehalve geloofwaardig zijn en alhoewel het acteerwerk goed is blijken de acties van de personages op zijn minst nogal vreemd te zijn. Er zijn verscheidene fouten in het script en het “happy end” maakt de zaken er enkel maar erger op.

Blindness probeert te werken op een atmosfeer die richting 28 Days Later gaat maar slaagt er niet in om de spanning hoog te houden waardoor je het gevoel krijgt dat alles te lang duurt zonder goede reden. Al bij al een teleurstellende film dus.

Blindness (2008) Drama, Mystery, Sci-Fi, Thriller | 121min | October 3, 2008 (United States) 6.6
Director: Fernando MeirellesWriter: José Saramago, Don McKellarStars: Julianne Moore, Mark Ruffalo, Gael García BernalSummary: A city is ravaged by an epidemic of instant "white blindness". Those first afflicted are quarantined by the authorities in an abandoned mental hospital where the newly created "society of the blind" quickly breaks down. Criminals and the physically powerful prey upon the weak, hoarding the meager food rations and committing horrific acts. There is, however, one eyewitness to the nightmare. A woman whose sight is unaffected by the plague follows her afflicted husband to quarantine. There, keeping her sight a secret, she guides seven strangers who have become, in essence, a family. She leads them out of quarantine and onto the ravaged streets of the city, which has seen all vestiges of civilization crumble. —Festival de Cannes' Editor

Photos


See all photos >>