25 april 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

Dances with Wolves

Een meesterwerk van Kevin Costner

John Dunbar (Kevin Costner) is een luitenant in het Amerikaanse leger op het einde van de 19e eeuw. Na een held geworden te zijn vanwege een zelfmoordactie tijden de oorlog krijgt hij de mogelijkheid te kiezen waar hij naartoe wil. Hij besluit naar het Westen te gaan en vertrekt naar Fort Sedgewick. Eens gearriveerd vindt hij het fort echter compleet verlaten en de omgeving doet vermoeden wat er gebeurd moet zijn. Hij besluit echter om toch te blijven en na een tijdje eenzaamheid met enkel een wolf als gezelschap komt hij in contact met de Sioux indianen en Kicking Bird (Graham Greene).

Wanneer hij op een dag de gewone vrouw Stands With a Fist (Mary McDonnell) vindt brengt hij haar terug naar het Indiaanse dorp. Ze blijkt een blanke vrouw te zijn die opgegroeid is bij de Sioux en nog steeds wat Engels kan spreken wat de taal barriëre tussen Dunbar en de Sioux verhelpt. Zijn relatie met de indianen wordt beter en beter en hij krijgt zelfs gevoelens voor Stand with a Fist. Gezien dat de indianen hem met de wolf hebben zien spelen toen ze elkaar voor de eerste keer ontmoetten geven ze hem de naam “Dances with Wolves”. Wanneer na een tijdje het Amerikaanse leger terugkeert naar Fort Sedgewick, moet Dunbar/Dances with Wolves kiezen tussen zijn nieuwe vrienden en zijn maten van het leger.

Onze opinie:
Dances with Wolves was een topper van Kevin Costner en is nog steeds een western die je zeker niet wil missen. De film duurt drie uur maar dankzij het intelligente script, het meer dan degelijke acteerwerk en de goede regie van Kevin Costner die ook de hoofdrol voor zich neemt zal je je geen seconde vervelen. Dit is geen western a la Sergio Leone maar meer in de stijl van de originele westerns waar het verhaal meer draait omtrent “cowboys en indianen” maar dat mag geen excuus zijn. Dances with Wolves is een meesterwerk.

Dances with Wolves (1990) Adventure, Drama, Western | 181min | November 21, 1990 (United States) 8.0
Director: Kevin CostnerWriter: Michael BlakeStars: Kevin Costner, Mary McDonnell, Graham GreeneSummary: Lt. John Dunbar is dubbed a hero after he accidentally leads Union troops to a victory during the Civil War. He requests a position on the western frontier, but finds it deserted. He soon finds out he is not alone, but meets a wolf he dubs "Two-socks" and a curious Indian tribe. Dunbar quickly makes friends with the tribe, and discovers a white woman who was raised by the Indians. He gradually earns the respect of these native people, and sheds his white-man's ways. —Greg Bole <bole@life.bio.sunysb.edu>

Photos


See all photos >>