25 april 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

Dawn of the Dead (1978)

Enkel voer voor echte fanboys

Paniek heerst in het televisiestation terwijl zombies de wereld aan het overnemen zijn en enkele mensen er net in slagen met een helikopter op de vlucht te slaan. Wanneer ze zonder brandstof vallen landen ze echter op het dak van een groot winkelcentrum en na een grote schoonmaak zijn Francine (Gaylen Ross) en haar vrienden weer relatief veilig. Echter, de zombies blijven maar komen en zoeken een weg naar binnen, en wanneer een bende motorrijders het winkelcentrum als hun thuisbasis willen gebruiken worden de zaken er allesbehalve comfortabeler op.

Onze opinie:
Dawn of the Dead is het tweede deel in de cult trilogie van George A. Romero die startte met Night of the Living Dead en dit is dan ook een echte klassieker uit de oude doos, iets dat maar al te duidelijk is. Bloed spuit langs alle kanten en ledematen vliegen vrolijk in het rond, maar het ziet er allemaal wel zeer gedateerd uit. De special effects zien er allesbehalve realistisch uit (niet onlogisch gezien het oorspronkelijke mini-budget), de verhaallijn is extreem dunnetjes te noemen, en ook de personages zijn niet veel meer dan gemaakt van bordkarton. En toch… fanboys zullen zeker van deze film genieten.

Dawn of the Dead is en zal altijd een klassieker blijven onder de horrorfilms, ook al is de film compleet gedateerd en enkel nog maar voer voor echte fanboys.

Dawn of the Dead (1978) Horror, Thriller | 127min | 1979 (United States) 7.9
Director: George A. RomeroWriter: George A. RomeroStars: David Emge, Ken Foree, Scott H. ReinigerSummary: The zombie apocalypse has hit Earth. Two personnel from a TV station and two policemen set off in a helicopter to find a safe place to hide out. Their search leads them to a shopping mall where they manage to find a place that, while not zombie-free, is quite secure. So far, so good. —grantss

Photos


See all photos >>