Op 20 maart verscheen er een open brief van niet minder dan 26 zaakvoerders met de vraag je niet richting Bol.com, Amazon of Ali Baba te richten voor online aankopen, maar te kijken bij Belgische winkels en deze te steunen in de barre tijden van de Corona-crisis. Dit om ervoor te zorgen dat Belgische ketens kunnen blijven bestaan, en niet alle geld naar het buitenland vertrekt.
Op zich een goed gegeven, en dat men erbij zegt dat veel retailers de laatste jaren hebben “geïnvesteerd in een mix van fysieke winkels en webwinkels, om ervoor te zorgen dat we dicht bij de consument kunnen blijven staan en tegelijk ook lokale werkgelegenheid kunnen creëren” doet het beste vermoeden. De realiteit laat echter toch wel wat anders zien.
De meeste winkelketens die de open brief getekend hebben zijn kledingwinkels, niet echt iets dat je elke dag nodig hebt en een fysieke winkel is nu eenmaal nét iets handiger dan een webshop om kledij te kopen, al is het maar om even te passen. Deze gaan we dus maar even overslaan. Wat hebben we dan nog? Colora, de verfwinkel. Geen idee of je ooit al eens verf hebt gekocht, maar “wit” is geen “wit” en zelfs kleurpapiertjes geven geen 100% juist idee van de kleur, laat staan online foto’s. Als je dus niet exact weet welke pot verf je wil, ben je met een webshop niets.
Dat Lattoflex, Sleeplife of Steylaerts ook in het lijstje staan doet bij ons toch wel wat vragen rijzen. Zie je jezelf al een bedbodem of badkamer online kopen? Neen, wij ook niet! Steylaerts en Lattoflex hebben zelfs geen webwinkel!
Fnac dan maar? Sorry, ik dacht dat het ging over Belgische webwinkels? Fnac is nochtans een Franse winkelketen, geen idee wat die in het lijstje van “Belgische handelaars” doen, tenzij men vergeten is dat we hier nog steeds in België (Vlaanderen) leven en niet in Frankrijk. Hetzelfde geldt trouwens voor Maxi Toys dat tot vorig jaar eigendom was van Blokker (Nederlands) en is overgenomen door Green Swan, een Portugese holding. Wat de Franse groep Damart in dit lijstje van “Belgische winkels” doet is wederom de vraag, net zoals Di en Planet Parfum die eigendom zijn van de Franse Bogart Groep.
Gelukkig is er toch Vandenborre.be met een degelijke webwinkel voor als je elektro wil kopen, of neem een kijkje bij Fun.be voor speelgoed of De Standaard boekhandel voor leesvoer. Wil je echter wat nieuwe films of series aankopen om in deze tijden van quarantaine bezig te houden, dan ben je verplicht om buitenlandse winkels te raadplegen… Online shoppen in eigen land? Vooralsnog ben je daarbij toch nog zeer beperkt…
Meer
Dienst Klimaatverandering van (FOD) Volksgezondheid zijn Groene communisten?
De Domste Minister: Deel 3!
Regeltje, Regeltje aan de Wand, wie is de Domste Minister van het Land?