15 juli 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

De PS wil werkgevers de nek omwringen voor overheidsfinanciën!

Hun voorstel klinkt sociaal, maar is het allesbehalve!

In aanloop naar de verkiezingen krijgen we zoals gewoonlijk een hoop verkiezingsbeloftes naar ons hoofd gegooid, de ene al wat belachelijker dan de andere, maar de PS doet wel een zéér dubbelzinnige!

Het huidige minimumloon van 2.000 euro/maand moet naar 2.800 euro/maand! Een loonsverhoging van niet minder dan 800 euro per maand, oftewel bijna 10.000 euro dat je erbij krijgt per jaar als poetshulp, hamburgerbakker bij McDonald’s of welke job aan minimumloon je ook doet! Bijna 50% meer verdienen voor hetzelfde werk! Super, wie zou daar niet voor zijn als arme duts?

Tot je de zaken eens wat meer uitdiept. Want die 800 euro per maand extra is in realiteit geen 800 euro voor jou als werknemer, noch voor je werkgever. Immers, op jaarbasis hou je van die 9.600 euro “extra” slechts 5.421,5 netto over, oftewel net iets meer dan 450 euro per maand. Reken dan ook nog eens alle sociale tarieven en voordelen die je door die “loonsverhoging” op je buik mag schrijven, en zoveel “extra” blijft er netto niet echt meer over. Aan de andere kant mag de werkgever nog eens bovenop de “loonsverhoging” 25% patronale bijdragen betalen waardoor die 800 euro/maand bruto onmiddellijk 1.000 euro wordt.

De werkgever betaalt dus 1.000 euro/maand meer voor een netto winst voor de werknemer van iets meer dan 10% daarvan, maar de grote winnaar: de overheid! Niet minder dan €6.578,5 per werknemer die aan het minimumloon werkt krijgt de overheid aan belastingen en patronale bijdragen extra, terwijl ze ook nog eens kan besparen op sociale tarieven! En dit allemaal op kosten van de werkgevers die dit natuurlijk met alle plezier gaan doen voor de PS van Paul Magnette! Als je je afvraagt waarom er weinig privé-initiatief in Wallonië is…