20 april 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

De State of the Union waar niemand blij van wordt

Gebakken lucht die al snel zal verschralen

Verrassing! Na nog een verwarrend nachtje en ochtend is de Vivaldi-regering op dinsdag rond geraakt met hun begroting en… niemand buiten zijzelf is blij! Hoera, dat zagen we écht niet aankomen!

Het eerste dat naar buiten kwam was het energieakkoord wat erop neerkomt dat het sociaal tarief nog wat verlengd wordt en de mensen die daarvan profiteren (2 miljoen volgens de VRT, de helft daarvan volgens HLN – beste journalisten, doe uw job en onderzoek het!) daarbovenop nog eens 80 euro krijgen. Klinkt mooi, maar het Netwerk tegen Armoede, de koepel van armoedeverenigingen, vindt het een pleister op een open wonde aangezien er geen structurele maatregelen genomen zijn. Structureel of niet, de rest van de bevolking kan in ieder geval stikken en leggen als de kippen tot 1 januari want dan zouden ze dankzij de “grondige opkuis” van de factuur door Tinne Van der Straeten (Groen) tussen de 30 en de 50 euro per jaar minder gaan moeten betalen wat neerkomt op maximaal 3% “vermindering” voor een gemiddeld huishouden (de recente prijsstijgingen nog niet eens meegerekend). Toch écht wel een gigantische toegift van de regering, niet? Zeker gezien het opbod aan mogelijke maatregelen die de laatste weken gepasseerd zijn? En laten we niet vergeten dat Tinne bij haar aantreden nog had gezegd dat ze ervoor ging zorgen dat energie niet duurder ging worden, we mogen op onze twee oren slapen, ze heeft het duidelijk goed in de hand! Kostprijs van deze maatregelen: 760 miljoen waar niemand dus extatisch van wordt.

Tweede bericht, ook zéér belangrijk: gedaan met het ziektebriefje als je een dag ziek bent! Echt iets waar de man in de straat van wakker ligt, nu moet hij niet meer naar de dokter als hij zich eens een dagje niet zo goed voelt, en dit tot wel DRIE keer per jaar! UNIZO kan in ieder geval niet lachen met de maatregel, de huisartsen zijn teleurgesteld en ook het VBO is niet onder de indruk van hoe fantastisch dit werkstuk wel is want ze zien de maandag- en vrijdagziekte al volop om zich heen beginnen woekeren. Ondertussen liet Vicepremier Petra De Sutter (Groen) al weten dat de maatregel niet geldt voor KMO’s want werknemers daar zijn blijkbaar extra gevoelig voor die ziekte?

Netto geld uitdelen vinden we allemaal leuk en de regering wist te melden dat ze de Bijzondere Bijdrage voor de Sociale Zekerheid gaat “uitfaseren”. De BBSZ was een crisisbelasting die in 1994 was ingevoerd door Dehaene en blijkbaar zijn we sindsdien nooit uit de crisis geweest want ze bestond nog steeds. Nu lijkt de crisis dus verminderd want het tarief gaat van 9% naar 7% met een maximumbedrag dat verlaagd wordt van 731.30 euro naar 581. Kostprijs: 300 miljoen die effectief iedereen wat zullen helpen met die stijgende energierekening. Toch maar goed dat het geen crisis meer is…

Verder wordt er ook nog 92 miljoen euro gespendeerd aan de oprichting van 15 detentiehuizen waar tot 50 gevangenen kunnen gezet worden. Hiermee hoopt de regering gevangenisstraffen tot 3 jaar ook te kunnen uitvoeren want blijkbaar werd dat niet gedaan. Waar die detentiehuizen gaan komen is niet geweten maar verwacht je al maar op buurtprotesten eens deze bekend worden gemaakt.

Volgend op de klimaatbetoging van vorige zondag kon er natuurlijk niets groen ontbreken! 250 miljoen zal geïnvesteerd worden in de spoorwegen met een uitbouw van nachttreinen en versterking van de internationale lijn Brussel-Luxemburg (geen idee dat deze op dit moment zo overvol zat!). Glunderend verkondigde minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) dat dit de files ging oplossen, goed was voor de werkgelegenheid, en dat 1 euro investeren in treinen wel 3 euro opbrengt! Tiens, dat laatste had Conner Rousseau ook al enige tijd geleden verkondigd maar aangezien de NMBS meer dan 2 miljard schuld heeft moeten we die “opbrengst” misschien met een korreltje zout nemen? Of weten ze bij Rood en Groen het verschil tussen de economische basistermen “winst” en “verlies” niet? In ieder geval wil de regering wel dat er meer gebruik gemaakt wordt van het spoor want korte vluchten zullen een extra CO2-taks krijgen waarvan ze nog niet weten hoe ze het willen implementeren, maar minister van Financiën Vincent Van Peteghem wist wél al te zeggen dat het 30 miljoen zou opbrengen. Knap staaltje giswerk want ofwel slaagt de regering in zijn opzet en zorgt de extra taks ervoor dat er amper nog korte vluchten genomen worden waardoor er géén extra inkomsten zijn én vliegtuigmaatschappijen veel minder klanten gaan krijgen (met natuurlijk kostenbesparingen op personeel en minder belastinginkomsten als gevolg) of ze slagen niet in hun groene opzet en krijgen dan enkel maar wat extra geld voor zulke vluchten.

Zéér belangrijk qua klimaatmaatregelen zijn de oprichting van 2 nieuwe klimaatorganen waar mensen zoals klimatoloog Jean-Pascal van Yperseele zich bezig kunnen houden: een klimaatcentrum en een “OCAD voor het klimaat”. Kostprijs: 2 miljoen per jaar voor het eerste, en nog eens een miljoen voor het tweede, om beide tegen 2023 operationeel te hebben. De Bond Beter Leefmilieu liet weten dat ze niet onder de indruk zijn van hoe “groen” al de maatregelen zijn.

Natuurlijk moet er ook geld binnen komen want er moet eveneens bespaard worden. Dé grote maatregel die vooral niet door populisme werd gedreven is het aanpakken van het gunstregime voor sportclubs waardoor deze meer sociale bijdragen gaan moeten betalen. Volgens Frank Vandenbroucke is dit punt een ware bokswedstrijd geweest om erdoor te krijgen maar zou toch 30 miljoen extra voor de RSZ moeten opleveren, en dan vooral van al die zwaarbetaalde topvoetballers, terwijl er ook nog eens 13 miljoen opgehaald zou worden via een belasting op makelaarstransacties en “een harde strijd tegen fraude” (waar hebben we dat nog gehoord?). De Pro League – die zich vooral niet geviseerd voelt – liet weten nog niet officieel te willen reageren omdat er nog teveel details uitgeklaard moesten worden, maar enkele fiscaal experts dichtbij deze organisatie lieten al verstaan verbaasd te zijn dat er geen impact-analyse gedaan is terwijl er meerdere systemen waren voorgesteld die de loonlast van de clubs niet zouden zien stijgen.

Waar de regering blijkbaar hun grootste bron van inkomsten ziet is werkgelegenheid, en dan met name de re-integratie van langdurig zieken. Zij die hardleers zijn zullen hun uitkering zien zakken met 2,5%, bedrijven die niet genoeg moeite doen om zieken terug aan het werk te zetten zullen 2,5% van de totale loonkost van hun werknemers mogen betalen als sanctie, en arbeidsmarktbemiddelaars VDAB, FOREM en Actiris kunnen gesanctioneerd worden als ze onvoldoende langdurig zieken opnieuw aan het werk krijgen in “eender welke job”. Langdurig zieke arbeiders kunnen altijd nog aan de slag aan de kassa van een supermarkt (indien deze niet vervangen zijn door zelfscankassa’s) of parttime hamburgers bakken bij McDonald’s, en als ze dit niet zien zitten dan moeten ze maar akkoord gaan met vermindering van hun uitkering volgens dit zeer sociaal plan van minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit). De Christelijke Mutualiteit is alvast niet te spreken over de stigmatisering van langdurig zieken, alsook dat ze niet echt gelukkig zijn dat de ziekenfondsen alweer 13 miljoen gaan moeten inleveren terwijl ze de afgelopen jaren al “tientallen miljoenen” bespaard hebben.

Het moge duidelijk zijn: we krijgen een hoop extra belastingen, in ruil voor wat “peanuts” die vooral de armsten onder de bevolking zullen helpen. De regering is echter goed bezig met de middenklasse die effectief werkt in de privé en reeds het zwaarst belast wordt verder uit te wringen en volgens Politicoloog Dave Sinardet al helemaal als die alleenstaande is, terwijl de langdurig zieken dankzij onze Vlaamse socialisten zullen moeten kunnen aantonen dat ze zelfs niet in staat zijn om een part-time mini-job uit te voeren.

Afsluitend wist Alexander De Grote (pardon, De Croo) te melden dat de regering werkt “Om mensen sterker te maken en vooruit te laten gaan, om iedereen vooruit te laten gaan.” Het is maar dat we het weten.