3 december 2022

Doodkonijn

Politiek Incorrect

De Streaming Dienst Van Bij Ons zit vooral in onze zakken

Vergelijken we Streamz met de streaming diensten in Nederland blijkt dat we veel te veel betalen voor wat we krijgen

Met veel bombarie werd in september 2020 Streamz gelanceerd, de “streamingdienst van bij ons”, die content aanbiedt van DPG Media (VTM), VRT en Telenet (SBS, Woestijnvis), aangevuld met “het beste van HBO”. Dit allemaal voor 11,95 euro per maand, en voor wie het wat meer mag zijn is er Streamz+ waarbij je “recente blockbusters” er ook nog eens bij krijgt voor een totaalprijs van 19,95 euro/maand. Woohoo, super, het kan niet meer op! Of wel misschien? Is Streamz wel zo’n goede zaak voor de Vlaming?

Als je kijkt naar de basisprijs is 11,95 euro per maand niet echt goedkoop te noemen, zeker aangezien het aanbod van buiten Vlaanderen beperkt is tot (vooral) series van HBO, aangevuld met wat oudere films. Streamz doet wel regelmatig promoties waardoor je voor een periode goedkoper kan kijken, maar dat geldt énkel als je rechtstreeks abonneert via Streamz.be en dan heb je stereo geluid. Wil je surround, dan ben je verplicht klant van Telenet te zijn en via de Telenet box te abonneren en daar gelden de “standaard” promoties niet.

Kijken we even over de grens naar Nederland, dan kan je het basispakket van Streamz min of meer vergelijken met Videoland. Die (puur Nederlandse) dienst focus ook op Nederlandse producties (vooral RTL), gecombineerd met buitenlandse films & series en kost je slechts €8,99 per maand. Ok, de series zijn geen HBO-kwaliteit maar het aanbod films is wel véél groter. Ben je vooral geïnteresseerd in de lokale producties, dan kan je vergelijken met NLZiet, de Nederlandse streamingdienst die alles van RTL, SBS, NOS én alle regionale zenders groepeert, en dit voor €7,95 per maand terwijl je geen televisieabonnement meer nodig hebt.

Als we focussen op lokale producties lijkt Streamz dus niet echt goedkoop te zijn, maar wat met de fans van buitenlandse content die Streamz genomen hebben voor de Amerikaanse producties? Wel, ook hiervoor kunnen we kijken naar onze noorderburen want daar is sinds dit jaar HBO Max gelanceerd en dit aan €7,99 euro per maand voor het DUURSTE abonnement. Sterker nog: als je je de eerste maand abonneerde kreeg je LEVENSLANG 50% korting op die prijs! Naast het aanbod van “het beste van HBO” krijg je dan ook de HBO Films (die dus NIET voorbij komen op Streamz), en zowel series als films van Warner Bros., DC Entertainment, The CW en meer. Je betaalt dus minder dan Streamz, en krijgt een aanbod dat uitgebreider is dan Streamz+! Sterker nog, bij de lancering van HBO Max in maart dit jaar in Nederland, zijn volgende films vrijgegeven die op moment van schrijven nog niet beschikbaar zijn op Streamz+ : Cry Macho, Dune, Godzilla vs Kong, Malignant, Reminescence, The Conjuring: The Devil Made Me Do It, The Matrix Resurrections en The Suicide Squad.

Daar houdt het niet op natuurlijk. Sinds lancering in Nederland heeft HBO Max ook nog recente films als King Richard, Rambo: Last Blood, The Batman, Six Minutes to Midnight, Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore, After the Wedding; Knives Out, The Gentlemen, Long Shot, en Elvis vrijgegeven, films die voor het grootste gedeelte eveneens nog niet op Streamz+ gestaan hebben.

Doordat DPG Media een licentie voor HBO heeft voor Streamz, zal HBO Max tot nader order echter niet gelanceerd worden in België. Naast het feit dat we enkel maar de HBO series bij Streamz bijgeleverd krijgen (dus niet het aanbod van Warner, The CW, etc, waaronder klassiekers als The Big Bang Theory, Supernatural, The West Wing, Two and a Half Men, alsook nieuwere titels als Roswell, New Mexico, Shameless en Young Sheldon) mag je wel zeggen dat de Vlaming op alle vlakken slechter af is dan onze noorderburen. We betalen meer dan Nederlanders voor pure lokale content, en worden al helemaal in de zak gezet als het gaat over buitenlandse films & series.

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, kunnen we ons ook nog de vraag stellen in hoeverre Streamz de streaming markt in Vlaanderen monopoliseert. Immers, door de licentie van HBO wordt HBO Max dus al tot nader order niet gelanceerd in Vlaanderen, maar Streamz+ zorgt er eveneens voor dat bepaalde recente films niet bij concurrenten verschijnen. Zo zijn zowel Spider-Man: No Way Home als Venom: Let there be Carnage recentelijk in Nederland op Netflix gelanceerd, terwijl Nobody, Greenland, Old, Unhinged en nog veel meer films verschenen op de Nederlandse versie van Amazon Prime, Amazon Prime dat in België ook nog eens geplaagd wordt door véél puur Franstalig aanbod alsook Franstalig gedubde reclames bij de start van films/series. En dan is het nog maar de vraag of SkyShowtime (met aanbod van Universal, Paramount, Dreamworks, en nog veel meer) gelanceerd zal worden in Vlaanderen. Waar eind oktober de dienst zal starten in Nederland, staat België nog niet op de planning en dat DPG Media ook met Paramount een overeenkomst heeft omtrent content voor Streamz+ doet ons vermoeden dat dat wel eens een reden zou kunnen zijn voor SkyShowtime om Vlaanderen (of België) te negeren waardoor wij Vlamingen sowieso met een véél kleiner aanbod van streaming achterblijven terwijl we er in verhouding meer voor moeten betalen. De streamingdienst “van bij ons” is er duidelijk niet “voor ons”…