28 mei 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

Defiance – Seizoen 1 – 3

In 2046 is de aarde een nieuwe wereld - met nieuwe regels.

In 2046 is de aarde een nieuwe wereld – met nieuwe regels. Gedurende de meer dan dertig jaar nadat buitenaardse rassen arriveerden op aarde, is het landschap compleet veranderd, getransformeerd in terra incognita. De stad Defiance, gebouwd op de ruïnes van St. Louis, wordt bezocht door de mysterieuze Nolan (Grant Bowler) en zijn pupil Irisa (Stephanie Leonidas).

Onze opinie:
Laten we maar beginnen bij het begin en dat is met het zeggen dat Defiance meer is dan zomaar een TV-serie. Het is eveneens een Massive Multiplayer Online Game, gemaakt door Trion Worlds, waarin duizenden spelers zich dag en nacht kunnen amuseren terwijl de gebeurtenissen die Syfy Channel op TV laat zien een effect hebben op de wereld waarin de spelers zich bevinden. Het is niet de eerste keer dat een videogame zich baseert op een TV-serie (of omgekeerd) maar wél de eerste keer dat dit simultaan gebeurt. En dat is natuurlijk wel even een heel ander pak mouwen dan een zoveelste game maken op basis van bvb. Star Trek.

Allemaal goed en wel, maar de serie op zichzelf moet nog steeds interessant zijn en daar zitten we met serieus gemixte gevoelens. Defiance heeft zowat alles om een top serie te zijn of worden. Er zijn verscheidene interessante verhaallijnen aanwezig, vele personages kunnen op zijn minst intrigerend genoemd worden, en met namen als Julie Benz (Dexter), Fionnula Flanagan (Brotherhood, Lost) en Jaime Murray (Warehouse 13) bevat de cast ook enkele actrices die bij genrefans meer dan een belletje doen rinkelen. Alles lijkt dus perfect opgezet te zijn om een hit te worden, maar spijtig genoeg wordt het potentieel op geen enkel moment waargemaakt.

Telkens je het gevoel krijgt dat de makers een beetje door beginnen te krijgen hoe ze de serie moeten aanpakken slagen ze erin om de hoop die ze je geven weer vakkundig de nek om te wringen. Interessante lijnen zijn er met hopen maar deze worden al te vaak plotsklaps stopgezet, weggegooid of gaan zonder een deftige uitleg ineens een andere richting uit. Telkens een personage echt je aandacht begint te trekken geven de makers deze wel een of andere actie of tekst waarbij je je afvraagt of deze plots een lobotomie uitgevoerd heeft gekregen, en ook het acteerwerk lijdt hieronder doordat de cast bij momenten echt niet goed lijkt te weten wat de bedoeling is.

De regie en scenario’s zijn duidelijk het probleem hier. Scènes springen van de hak op de tak, bepaalde stukken worden onnodig lang getrokken terwijl andere dan plots veel te kort lijken, en op een gegeven moment kregen we zelfs een scène voorgeschoteld waarbij Nolan zegt dat hij bepaalde informatie van iemand verkregen heeft maar wanneer deze transfer van informatie zogezegd plaatsgevonden zou moeten hebben blijft een mysterie.

De cast doet zijn best met het materiaal voorhanden, en interessante concepten zijn er met hopen om Defiance een echt succes te maken, maar om op het niveau te geraken van de echte toppers in het genre gaat men toch wel wat betere regisseurs en scenarioschrijvers moeten inhuren want van de huidige kunnen we enkel maar zeggen dat het prutsers zijn.

Defiance is een experiment waarbij men probeert de lijnen tussen TV-series en videogames te doen vervagen. Op zich is dit een leuk idee maar dit zou niet ten koste van de kwaliteit van de serie mogen gaan.

Defiance (2013) Action, Drama, Sci-Fi | 2580min | April 15, 2013 (United States) 7.0
Writer: Kevin Murphy, Rockne S. O'Bannon, Michael TaylorStars: Grant Bowler, Stephanie Leonidas, Julie BenzSummary: In the year 2046, it's a new Earth - with new rules. Over thirty years after various alien races arrived on Earth, the landscape is completely altered, terraformed nearly beyond recognition. To the town of Defiance, on what used to be St. Louis, comes the mysterious Nolan (Grant Bowler) and his charge, Irisa (Stephanie Leonidas). As they settle into town - overseen by the mayor, Amanda Rosewater (Julie Benz) and filled with residents like the powerful Rafe McCawley (Graham Greene), enterprising lounge owner Kenya (Mia Kirshner) and the ambitious, alien Tarrs (Tony Curran and Jack Mehoff) - events begin to unfold that threaten the fragile peace this border town has fought for. —Official site

Photos


See all photos >>