23 juni 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

Donnie Darko

Een geschifte film die niet voor iedereen is

Donnie Darko is een nogal rare tiener die maar net ontsnapt aan de dood wanneer hij op een nacht zijn huis verlaat net voordat een vliegtuig op zijn slaapkamer crash. Vanaf dan begint hij te hallucineren over Frank, een groot konijn dat enkel hij blijkbaar kan zien, die hem voorspelt dat het einde van de wereld binnen 28 dagen, 6 uur, 42 minuten en 12 seconden zal arriveren. Alsof dat nog niet raar genoeg is gebeuren er nog allerlei andere zaken zoals een oude vrouw genaamd “Mrs. Death” die maar heen en weer zit te lopen naar haar postbus die leeg blijft, zijn geliefde leerkracht Engels die ontslagen wordt omdat hij les geeft in Engels, en een of andere zelfhulpgoeroe die naar school komt en iedereen blijkt te kunnen charmeren totdat Donnie zijn huis in de fik steekt en een pornokelder blootlegt.

Onze opinie:
Om eerlijk te zijn weten we niet goed wat te denken van Donnie Darko. We kunnen ons voorstellen dat er hopen fans zijn (de film kreeg ook een award) maar persoonlijk vinden we het verhaal net wat teveel geschiftheid bij elkaar. De personages zijn zowat allemaal stereotypes en buiten zijn denkbeeldige vriend Frank is Donnie een van de weinig “normale” mensen die in het stadje rondwaren. Donnie Darko is zeker geen film voor het gemiddelde publiek maar diegenen die dit genre wel kunnen appreciëren zullen er zonder twijfel helemaal wild van worden.

Donnie Darko (2001) Drama, Mystery, Sci-Fi, Thriller | 113min | January 19, 2001 (Mexico) 8.0
Director: Richard KellyWriter: Richard KellyStars: Jake Gyllenhaal, Jena Malone, Mary McDonnellSummary: Donnie Darko doesn't get along too well with his family, his teachers, and his classmates; but he does manage to find a sympathetic friend in Gretchen, who agrees to date him. He has a compassionate psychiatrist, who discovers hypnosis is the means to unlock hidden secrets. His other companion may not be a true ally. Donnie has a friend named Frank, a large bunny which only Donnie can see. When an engine falls off a plane and destroys his bedroom, Donnie is not there. Both the event, and Donnie's escape, seem to have been caused by supernatural events. —J. Spurlin

Photos


See all photos >>