13 juni 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

Dracula – Seizoen 1

We snappen waarom er geen tweede seizoen komt

De rijke Amerikaan Alexander Grayson arriveert in het Victoriaanse Londen van 1896 en zorgt ervoor dat zijn entree niet onopgemerkt voorbij gaat aan de beau monde van de stad. Tijdens een groot feest dat hij organiseert om zichzelf voor te stellen geeft hij een voorproefje van technologie die hij binnenkort op de markt wil brengen: draadloze elektriciteit!

Zijn demonstratie slaat in als een bom, en dit vooral omdat zijn uitvinding het einde zou kunnen betekenen van het olietijdperk, exact wat hij hoopt te bereiken. Immers, Grayson is niemand minder dan Dracula die een pact gesloten heeft met professor Van Helsing om samen een einde te maken aan de Orde der Draken, een orde die eeuwen geleden Dracula’s vrouw Ilona vermoord, en recenter ook Van Helsing van zijn gezin beroofd heeft. Als ze olie waardeloos maken zorgen ze er voor dat de machtsbasis van de Orde wegvalt en kunnen ze eindelijk wraak nemen voor het onrecht dat hen gedaan is.

De zaken worden echter heel wat gecompliceerder als Dracula tijdens zijn demonstratie een zekere Mina Murray in het publiek ziet staan want deze Mina lijkt als twee druppels water op zijn geliefde Ilona…

De makers van dit nieuwe Dracula-verhaal hebben duidelijk hun inspiratie bij Bram Stoker gehaald. Zo zijn naast Dracula en zijn aartsvijand Van Helsing ook andere personages uit het werk van Stoker aanwezig zoals R.M. Renfield, Jonathan Harker, Mina Murray, en zelfs Lucy Westenra. Dat is echter waar de vergelijking met het originele werk ophoudt. In plaats van de strijd tussen Dracula en Van Helsing krijgen we een verhaal te zien waarbij beide samenwerken om een geheim genootschap ten gronde te brengen maar het waarom hiervan is nogal schimmig.

Zo wil Dracula wraak vanwege de dood van zijn voormalige liefde Ilona, maar deze blijkt gereïncarneerd te zijn in de figuur van Mina Murray waardoor je je kan afvragen wat het nut is van deze hele actie en dan hebben we het nog niet over het feit dat de moordenaars al eeuwen dood zijn en de huidige leden van deze Orde slechts verre afstammelingen zijn van de originele daders. Van Helsing werkt dan weer samen met Dracula omdat ook hij wraak wil nemen op de Orde van de Draken en dit vanwege het feit dat deze Orde zijn vrouw en kinderen vermoord heeft. Waarom dat gezin eraan moest blijft echter een groot mysterie, alsook waarom hij Dracula’s hulp nodig zou hebben want hij blijkt degene te zijn die het hele actieplan opgezet heeft en Dracula mag vooral de “showman” spelen… Dit zijn slechts een paar voorbeelden die aantonen dat er toch wel hier en daar serieuze gaten in de plot zitten, en dan hebben we het nog niet gehad over het hele gedoe met de “groene energie” wat wel een héél vergezocht plan van aanpak is om de strijd aan te gaan tegen de Orde van de Draken.

Als je je zo ver kan krijgen dat je niet al teveel nadenkt over de kraters in het verhaal, dan merk je wel op dat het allemaal zeer mooi in beeld gebracht is en dat zowel Jonathan Rhys Meyers (Dracula), Nonso Anozie (R.M. Renfield) en Victoria Smurfit (Lady Jayne Wetherby) werkelijk een plezier zijn om naar te kijken maar dat heeft dan weer als nevenwerking dat de acteerprestaties van sommige andere mensen in de cast nogal amateuristisch overkomen.

Deze TV-serie omtrent Bram Stoker’s bekende vampier draait eigenlijk op de goede prestaties van enkele acteurs, de mooie beelden en de sfeervolle muziek. Het verhaal is origineel maar wat vergezocht en bevat teveel gaten in de plot om echt geloofwaardig over te komen, en dat niet de hele cast even goede prestaties neerzet zorgt er alleen maar meer voor dat de algemene indruk niet echt positief is. Het verrast dan ook niet dat er geen tweede seizoen op komst is.

Dracula (2013) Drama, Horror, Romance | 2580min | October 25, 2013 (United States) 7.3
Writer: Cole HaddonStars: Jonathan Rhys Meyers, Jessica De Gouw, Thomas KretschmannSummary: Dracula travels to London, with dark plans for revenge against those who ruined his life centuries earlier. However, his plan is complicated when he falls in love with a woman who seems to be a reincarnation of his dead wife.

Photos


See all photos >>