18 juli 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

Elysium

In deze dystopische thriller die zich afspeelt in 2159 verhuizen de rijke mensen naar een prachtig privé-ruimtestation, terwijl het leven op aarde steeds grimmiger wordt

In deze dystopische thriller die zich afspeelt in 2159 verhuizen de rijke mensen naar een prachtig privé-ruimtestation, terwijl het leven op aarde steeds grimmiger wordt

Onze opinie:
Met District 9 had regisseur Neill Blomkamp een rasechte hit in zijn handen die niet enkel visueel spektakel leverde maar net zoals vroeger nog eens een aanklacht was op de maatschappij, en dan met name het belachelijke van racisme naar voren bracht. SCi-fi met een boodschap? Het was alweer even geleden dat we dat nog eens hebben voorbij zien komen!

Met Elysium heeft Blomkamp wederom een boodschap te vertellen en deze keer is het de ongelijkheid in de wereld die het te verduren krijgt. De special effects zijn wat grootser geworden, en waar in District 9 vooral nobele onbekenden mochten optreden zorgde het grotere budget er ook voor dat deze keer de cast vervoegd werd met sterren als Matt Damon en Jodie Foster. Is de film er daardoor effectief beter op geworden? We durven het betwijfelen. Versta ons niet verkeerd, Damon en Foster – alsook William Fichtner – doen hun werk zeer zeker naar behoren (ook al is het personage van Jodie Foster wat te eendimensionaal), maar de echte ster blijft voor ons toch Sharlto Copley die in District 9 de hoofdrol op zich mocht nemen en hier de psychopatische huurmoordenaar Kruger speelt. Waar de zogenaamde sterrencast vooral uitblinkt in het trouw volgen van wat het script hen voorschrijft te doen, slaagt Copley erin om ons compleet te doen vergeten dat hij in District 9 de ietwat sullige Wikus Van De Merwe speelde en nu met die krankzinnige blik in zijn ogen pure waanzin uitstraalt. Het is de topprestatie van Copley die je je doet afvragen waar je grote namen voor nodig hebt.

Het visueel spektakel is zoals gezegd ook serieus opgepompt voor Elysium maar in alle eerlijkheid moeten we zeggen dat het budget vooral gegaan lijkt te zijn naar de creatie van Elysium zelf, en de impact hiervan is relatief klein. Ja, als men over het gigantische ruimtestation vliegt krijg je magnifieke beelden te verorberen, en een crash van een ruimteschip is eveneens leuk om te zien, maar is het echt broodnodig voor deze film? We vragen het ons serieus af en neigen naar het antwoord “nee”.

Elysium is heeft evenzeer als District 9 een duidelijke boodschap die perfect overgebracht wordt, maar het grotere budget heeft er niet voor gezorgd dat de film ook effectief beter is dan zijn voorganger. Sterker nog, de beste scenes vinden we eigenlijk diegene waar de visuals niet zo overdadig in beeld gebracht worden!

Elysium bevestigt dat Blomkamp een regisseur is met een boodschap en dat hij zeker in het oog gehouden moet worden. Echter, het hogere budget zorgt er niet voor dat we ook effectief een betere film te zien krijgen dan District 9. Ook al duurt Elysium 109 minuten, de film mist nogal wat diepgang en zou best nog wat langer hebben mogen duren om meer achtergrond te geven. Zoals hij nu is, is Elysium een (zeer) goede sci-fi film die vlot vooruit bolt, maar net dat sprankeltje puur genie mist om naar het volgende niveau te geraken.

Elysium (2013) Action, Drama, Sci-Fi | 109min | August 9, 2013 (United States) 6.6
Director: Neill BlomkampWriter: Neill BlomkampStars: Matt Damon, Jodie Foster, Sharlto CopleySummary: In the year 2154, two classes of people exist: the very wealthy, who live on a pristine man-made space station called Elysium, and the rest, who live on an overpopulated, ruined Earth. Secretary Delacourt, a government official, will stop at nothing to enforce anti-immigration laws and preserve the luxurious lifestyle of the citizens of Elysium. That doesn't stop the people of Earth from trying to get in by any means they can. When unlucky Max is backed into a corner, he agrees to take on a daunting mission that, if successful, will not only save his life but could bring equality to these polarized worlds. —Production

Photos


See all photos >>