23 juni 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

Game of Thrones – Seizoen 1 – 8

Onze opinie:
Game of Thrones, gebaseerd op R.R. Martin’s “A Clash of Kings”, het tweede boek uit zijn “A Song of Ice and Fire” serie, is groots. Met verscheidene door elkaar lopende verhaallijnen en onnoemelijk veel personages is het verre van een makkelijke serie om in te springen en je moet effectief opletten wil je de draad niet kwijtspelen. Het is de Lord of the Rings van televisie maar met zoveel meer tijd ter beschikking gaat deze serie nog tientallen malen dieper dan Peter Jackson’s meesterwerk. De makers slagen er echter wonderwel in om alles zo goed in elkaar te zetten dat het geen chaotische boel wordt, maar dat de kijker van minuut tot minuut meegedragen wordt met de verhalen van de Lannisters, de Starks, de Baratheons en de mensen die rond deze families dwalen.

De dood van Koning Baratheon heeft ervoor gezorgd dat de sadistische Joffrey op de Ijzeren Troon gaat zitten, maar de rest van de Seven Kingsdoms is daar niet zo mee opgezet. Robert’s oudere broer Stannis heeft het meeste recht op de troon maar dat heeft zijn jongere broer Renly niet weerhouden om zelf eveneens een claim te doen op de troon. Het wordt er niet makkelijker op dat Robb Stark uit woede voor de dood van zijn vader zichzelf uitgeroepen heeft tot Koning van het Noorden en de oorlog is aangegaan met de Lannisters om onafhankelijkheid te verkrijgen. Ondertussen is Daenerys Targaryen aan de andere kant van de Narrow Sea aan het uitzoeken hoe ze terug kan keren naar haar voormalige vaderland om de troon op te eisen. En zij heeft een voordeel dat de andere wannabe koningen niet hebben: drie pasgeboren draken. Terwijl al deze “koningen” het onder elkaar uitvechten lurkt er echter een gevaar aan de andere kant van de Muur in het Noorden dat door hen allemaal vergeten wordt…

Buiten Daenerys Targaryen zien we dat de strijd vooral gevoerd wordt door mannen, maar wat vooral opvalt in deze serie is hoe groot de invloed van de vrouwen wel is. Zowat elk van de troonspretendenten is bijgestaan door een sterke vrouw aan zijn zijde die in grote mate de beslissingen mee bepaalt. Seks is duidelijk een van hun troeven en de serie kijkt dan ook niet op een blote tiet meer maar het voelt nooit gratuit aan.

Game of Thrones is een grootse serie van een eerder ongeziene grandeur en HBO toont hiermee dat hun slogan “It’s not television, it’s HBO” geen opschepperij is.

Game of Thrones (2011) Action, Adventure, Drama, Fantasy | 3420min | April 17, 2011 (United States) 9.2
Writer: David Benioff, D.B. WeissStars: Emilia Clarke, Peter Dinklage, Kit HaringtonSummary: In the mythical continent of Westeros, several powerful families fight for control of the Seven Kingdoms. As conflict erupts in the kingdoms of men, an ancient enemy rises once again to threaten them all. Meanwhile, the last heirs of a recently usurped dynasty plot to take back their homeland from across the Narrow Sea. —Sam Gray

Photos


See all photos >>