28 mei 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

Ghost in the Shell

Perfect voer voor de Manga-fan, maar waarschijnlijk effectief enkel voor de Manga-fan.

Het is 2029 en we zijn in Hong Kong. De Puppet Master is een hacker die blijkbaar totaal geen probleem heeft om in eender welke database te geraken waarin hij wil rondpluizen en hij heeft dan ook de aandacht getrokken van Section 9, een politie-eenheid die bestaat uit cyborgs die eveneens uit hun doppen moeten kijken aangezien de hacker zelfs in hun brein kan indringen.

De onderzoekers komen erachter dat de Puppet Master in feite een voormalig geheim experiment is van het departement Buitenlandse Zaken wat opgezet was om zowel andere landen alsook mensen in het binnenland te bespioneren. Doordat de software eender welke database in de wereld kan kraken heeft deze zoveel informatie verzameld dat het zijn eigen identiteit heeft kunnen creëren en nu claimt het dus zijn eigen recht op bestaan. Terwijl ze probeert bij de Puppet Master te geraken en deze te vernietigen begint Majoor Matoko Kusanagi – hoofd van de Section 9 agenten die achter het programma aanzitten, zich zelf af te vragen in hoeverre zij zelf nog wel menselijk is. Immers, bijna haar complete lichaam is vervangen door een titanium legering en haar superbrein zit tjokvol gadgets die haar toegang geven tot de grootste netwerken.

Onze opinie:
Ghost in the Shell is allesbehalve een makkelijke film en je zal hem meerdere keren moeten bekijken om het verhaal helemaal tot zijn recht te laten komen. Echter, zoals wel meer met Manga films is er volop actie te beleven waardoor ook de gemiddelde kijker deze kan appreciëren. De animaties zien er schitterend uit en net zoals “Akira” is dit een klassieker in zijn genre die eveneens een hoge filosofische boodschap te vertellen heeft. Perfect voer voor de Manga-fan, maar waarschijnlijk effectief enkel voor de Manga-fan.

Ghost in the Shell (1995) Animation, Action, Crime, Drama, Mystery, Sci-Fi, Thriller | 83min | March 29, 1996 (United States) 8.0
Director: Mamoru OshiiWriter: Shirow Masamune, Kazunori ItôStars: Atsuko Tanaka, Iemasa Kayumi, Akio ÔtsukaSummary: It is the year 2029. Technology has advanced so far that cyborgs are commonplace. In addition, human brains can connect to the internet directly. Major Motoko Kusanagi is an officer in Section 9, an elite, secretive police division that deals with special operations, including counter terrorism and cyber crime. She is currently on the trail of the Puppet Master, a cyber criminal who hacks into the brains of cyborgs in order to obtain information and to commit other crimes. —grantss

Photos


See all photos >>