18 juli 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

Ghost Rider: Spirit of Vengeance

De Ghost Rider straft de schuldigen. Dat hij maar snel hetzelfde doet met diegenen die hem in zo'n slechte film lieten opdraven.

Om zijn vader te redden sluit stuntrijder Johnny Blaze een dealtje met de duivel (die voor de gelegenheid onder de naam Roarke op Aarde rondwaart) maar zoals verwacht gaat natuurlijk alles niet zoals gepland. Johnny verandert in de Ghost Rider, een engel die door demonische krachten gevangen was genomen, gek gemaakt, en terug losgelaten met een pervers idee van zijn originele missie: straffen van de schuldingen in plaats van onschuldigen te beschermen.

Over de jaren is Johnny erin geslaagd om wat controle te krijgen over wanneer de Ghost Rider tevoorschijn komt maar nog niet hoe hij van zijn bovennatuurlijk alter ego af kan geraken. Als dusdanig leidt hij een kluizenaarsbestaan ergens in Oost-Europa zodat de Rider maar niemand pijn zou doen. Op een dag benadert een monnik genaamd Moreau hem en zegt dat hij Blaze vrij kan maken van zijn alter ego. Echter, in ruil moet Johnny Moreau helpen om een jongen te beschermen zodat Roarke zijn plannen niet kan met de kleine niet kan uitvoeren…

Onze opinie:
Misschien dat je het niet door had vanwege het feit dat Nicholas Cage nog maar eens de hoofdrol speelt, maar Ghost Rider: Spirit of Vengeance is eigenlijk een reboot van de originele film. Er zijn wat subtiele veranderingen gemaakt aan het verhaal en heel het deel waarin we zien hoe Blaze de Ghost Rider wordt is voor het gemak samengevat in een geanimeerde recap om daarna dan te focusen op het nieuwe verhaal: Blaze die een jongen moet beschermen. Allemaal makkelijk te volgen lijkt het wel, zelfs als je de originele Ghost Rider niet gezien hebt, en dat is ook zo. Een beetje té makkelijk zelfs.

Zowat elk cliché dat je kan bedenken bij een aktiefilm komt voorbij en als je je afvraagt hoe de plot twists in elkaar zouden zitten: gewoon even raden en je zal waarschijnlijk wel juist zijn. Natuurlijk kan een film ook leuk zijn ondanks dat het verhaal nogal simpeltjes is, maar dan heb je een deftige cast nodig die goed presteren. En ook hier gaat het verkeerd. Highlander’s Christopher Lambert is present naast Cage en dat zou je al een goed idee van de kwaliteit moeten geven. Cage die zijn standaard gekkigheidsarsenaal nog maar eens open doet en Lambert die zijn houterige zelf speelt? Correct, slecht dus!

“Ok, maar je kan moeilijk zeggen dat Stallone of Schwarzenegger schitterende acteurs zijn, maar ze hebben wel goede aktiefilms!”. Dat klopt, maar dan heb je meestal toch wel een deftige regisseur die weet wat hij doet. Hier krijgen we Mark Neveldine en Brian Taylor die eerder verantwoordelijk waren voor de Crank films. Deze hadden wel iets dankzij Jason Statham die compleet doorflipte, maar dit werkt niet echt bij Ghost Rider. Om de zaken nog wat erger te maken hebben ze besloten om de film op te nemen tegen een waanzinnige framerate van 800 frames per seconde, die dan teruggebracht werd naar 24 frames per seconde waardoor de beelden nogal hakkelig overkomen. Ook hun constant in- en uitzoomen wordt irritant want waar dit wel leuk kan zijn voor de aktiescenes, geeft dit absoluut geen meerwaarde aan dialogen en rustigere scenes. Als resultaat blijft over dat het enige element dat deze film nog iets of wat leuk maakt de aktiescenes zelf zijn, maar die zijn dan weer niet fascinerend genoeg om te blijven boeien. De dagen dat special effects een middelmatige film goed konden maken zijn voorgoed voorbij.

Als comic book personage is Ghost Rider wel redelijk cool, maar op het grote scherm heeft hij nog geen memorabele indruk nagelaten en deze film slaagt er niet in om dat te veranderen. Misschien als Marvel zelf bij de productie betrokken was dat het beter had geweest, maar zoals het nu staat is Spirit of Vengeance geen haar beter dan de originele Ghost Rider. Laat ons hopen dat Marvel besluit om de zaak terug in eigen handen te nemen voor een volgende prequel/sequel/reboot en we mogen uitkijken naar een deftige Marvel Knights verfilming die qua kwaliteit dichter in de buurt komt van de huidige reeks superhelden films die leidden naar The Avengers.

Ghost Rider: Spirit of Vengeance (2011) Action, Fantasy, Thriller | 96min | February 17, 2012 (United States) 4.3
Director: Mark Neveldine, Brian TaylorWriter: Scott M. Gimple, Seth Hoffman, David S. GoyerStars: Nicolas Cage, Ciarán Hinds, Idris ElbaSummary: Johnny Blaze, a man who made a deal with the Devil who called himself Mephistopheles at the time (now Roarke), is on the run trying to make sure no-one is harmed by his alter ego, The Ghost Rider. He is approached by a Monk named Moreau who tells him that he can help be him free of the Rider, but first, he needs Johnny's help to protect a boy, whom Roarke has plans for, to help him take human form. —rcs0411@yahoo.com

Photos


See all photos >>