27 mei 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

Hackers

Voelt misschien wat gedateerd aan maar blijft wel onderhoudend

In 1988 lanceerde een 11-jarige hacker met de bijnaam Zero Cool een virus dat een netwerk platlegde van niet minder dan 1507 computers wereldwijd. Hij werd veroordeeld en was niet langer toegestaan om een computer of zelfs maar telefoon aan te raken tot zijn 18e verjaardag. Vandaag, Zero Cool (wiens echte naam Dade Murphy is) is net naar New York verhuisd samen met zijn moeder en eindelijk af van zijn opgelegde straf. Eerste taak van de dag: een TV netwerkstation overnemen onder de nickname Crash Override om er zeker van te zijn dat hij zijn favoriete series kan bekijken. In zijn nieuwe school maakt hij ook makkelijk nieuwe vrienden vanwege zijn ongelooflijke kennis op gebeid van computers kraken en het duurt niet lang voordat hij compleet geïntegreerd is in de lokale hackersgemeenschap.

Wanneer een van zijn vrienden, Joey, per ongeluk een groot computersysteem hackt dat door “The Plague” beheerd wordt en aldaar een onbelangrijk bestand kopieert beginnen de zaken nogal hectisch te worden. Het bestand is niet zo onschadelijk als gedacht en iedereen die ermee te maken krijgt wordt in de gevangenis gegooid. Het duurt niet lang voordat Dade en zijn vrienden erachter komen dat The Plague niet zomaar een system administrator is en grotere plannen heeft voor zichzelf. Het is aan hen om ervoor te zorgen dat Plague zijn plannen niet kan uitvoeren, maar ze moeten dan wel zien dat ze niet eerst opgesloten worden.

Onze opinie:
Hackers dateert van 1995 en de technische termen waarmee gegooid wordt alsof het allemaal “state of the art” is klinken dezer dagen compleet ouderwets, tot op het belachelijke af. Ook de manier waarop de computerwereld voorgesteld wordt als een digitale stad toont duidelijk aan dat de makers eigenlijk totaal geen idee hadden over hoe computers werken, of ze denken dat hun publiek geen idee heeft (wat ook wel correct zou kunnen zijn ;p). En toch, het thema zelf is nog steeds goed bij de tijd, de verhaallijn is zeker leuk om te volgen, en de speciale effecten zijn zelfs nu nog genietbaar. En niet te vergeten: we zien een zeer jonge Angelina Jolie in een van haar eerste rollen!

Hackers (1995) Comedy, Crime, Drama, Romance, Thriller | 105min | September 15, 1995 (United States) 6.2
Director: Iain SoftleyWriter: Rafael MoreuStars: Jonny Lee Miller, Angelina Jolie, Jesse BradfordSummary: A young boy is arrested by the U.S. Secret Service for writing a computer virus and is banned from using a computer until his 18th birthday. Years later, he and his new-found friends discover a plot to unleash a dangerous computer virus, but they must use their computer skills to find the evidence while being pursued by the Secret Service and the evil computer genius behind the virus. —Wiki

Photos


See all photos >>