25 april 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

Hell on Wheels – Seizoen 1 – 3

Als je van die andere top western TV serie, Deadwood, genoten hebt zal je deze ook zeker kunnen appreciëren. Misschien niet echt op hetzelfde niveau, maar toch zeer dichtbij!

1865. De oorlog tussen Noord en Zuid in de VS is net gedaan en voormalig grijshemd soldaat Cullen Bohannan is op zoek naar wraak. Nadat hij van de oorlog terugkeerde naar huis vond hij daar zijn vrouw vermoord en verkacht door enkele blauwbloezen. Sindsdien is hij het land aan het doorkruisen, op zoek naar de moordenaars en verkrachters, en ze een voor een hun verdiende straf geven. Als dusdanig belandt hij in Hell on Wheels, het reizende kamp dat de vorderingen volgt van de Union Pacific Railroad terwijl deze verder naar het Westen trekt om zo Oost en West te verbinden.

Hij neemt een job aan bij de spoorweg om zo zijn aanwezigheid in het kamp te verantwoorden terwijl hij verder zoekt naar de moordenaars zonder al teveel de aandacht te trekken. Het duurt echter niet lang voordat mensen hem alsnog beginnen opmerken en hij ongewild betrokken raakt bij de interne politiek in het reizende kamp.

Ik moet zeggen dat na het herlezen van bovenstaande paragrafen ik niet vind dat deze de serie echt genoeg credit geven maar om niet teveel van de plots weg te geven moeten we het er maar mee doen. Hell on Wheels is een western TV serie in de stijl van Deadwood. De zaken gaan nogal traag vooruit maar er is een constant gevoel van spanning dat ervoor zorgt dat je de volgende episode wil zien. De personages zijn ook zeer interessant om te volgen en vooral Colm Meany is perfect gecast als de corrupte zakenman Thomas Durant wiens enige doel om de spoorweg te bouwen is om zoveel mogelijk dollars te zuigen uit de dikke tieten van de federale overheid. En dat zijn zo ongeveer zijn woorden!

Naast Star Trek’s Chief Miles O’Brien zijn er nog meer dan genoeg andere interessante personages present: Dominique McElligott speelt Lilly Bell die start als de “Pale-Haired Maiden of the West” in nood maar al snel laat merken dat ze meer in haar heeft dan je op het eerste zicht zou denken. Elam (rapper Common) is een voormalige slaaf die van zijn vrijheid geniet maar eveneens constant opkomt voor zijn rechten, iets dat hem regelmatig in problemen brengt met blanke cowboys die niet altijd doorhebben dat de uitslag van de oorlog ervoor gezorgd heeft dat slavernij afgeschaft werd. Christopher Heyerdahl is de Zweed, Durant’s rechterhand die zogezegd de wet moet handhaven maar er zelf nogal bedenkelijke ideeën op nahoudt over hoe hij zijn job moet doen, en dan hebben we natuurlijk nog Cullen Bohannan zelf, gespeeld door Anson Mount die er perfect in slaagt om de eenzame cowboy die op zoek is naar wraak te spelen. Zijn personage is misschien een beetje minder ontwikkeld in dit eerste seizoen maar dat wordt meer dan goedgemaakt door de rest.

Hell on Wheels slaagt er niet volledig in om het niveau van Deadwood te bereiken maar het komt wel zéér dichtbij en is daardoor zonder twijfel een van de beste western series die we in recente jaren gezien hebben. Eigenlijk kunnen we gewoon zeggen dat het een van de beste TV series van dit moment is. Punt. Hell on Wheels blijft stereotypes van het westerngenre naar voren brengen maar slaagt er steeds in om dit op een toch wel verrassende manier te doen en voor liefhebbers van het genre kunnen we dan ook niet anders dan deze serie als aanrader aan te bevelen.

Hell on Wheels (2011) Drama, Western | 2520min | November 6, 2011 (United States) 8.3
Writer: Joe Gayton, Tony GaytonStars: Anson Mount, Colm Meaney, Robin McLeavySummary: Cullen Bohannon, a former soldier and slaveholder, follows the track of a band of Union soldiers, the killers of his wife. This brings him to the middle of one of the biggest projects in US history, the building of the transcontinental railroad. After the war years in the 1860s, this undertaking connected the prospering east with the still wild west. —cc ardbeg

Photos


See all photos >>