12 juni 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

How I spent my Summer Vacation (aka Get the Gringo)

Een onderhoudende thriller met een Mel Gibson die nog eens goed werk aflevert

Onze opinie:
Het gaat niet zo goed met Mel Gibson. Na Shyamalan’s “Signs” uit 2002 heeft de man enkel nog maar meegespeeld in Edge of Darkness en dat is ook alweer dik twee jaar geleden. Nu zien we hem weer voorbij komen in deze “How I Spent my Summer Vacation”, een film die het zelfs niet tot in de bioscoop haalde en afhankelijk van het land waar je woont onder een andere titel verschijnt (hij is onder andere nog gekend als “Kill the Gringo” of “Get the Gringo”).

In Get the Gringo, welk hij mee geschreven heeft, speelt Gibson Driver/Gringo, een crimineel die na een achtervolging op Mexicaans gebied belandt en daar door de corrupte authoriteiten opgesloten wordt in een lokale gevangenis nadat ze hem zijn zak met enkele miljoenen dollars afhandig maken.

Gringo komt er al heel snel achter dat de gevangenis niet je gemiddelde penitentiair instituut is. De gevangenen hebben er een soort van mini-dorp van gemaakt, leven er met hun gezin en kinderen, en er zijn zelfs enkele winkeltjes aanwezig. Dit revolutionaire concept staat theoretisch gezien onder de leiding van de gevangenisdirecteur, maar in werkelijkheid is het de onderwereldbaas Javi die de boel laat draaien. In deze zeer rare en gevaarlijke omgeving moet Gringo niet enkel zien te overleven, hij moet ook een manier vinden om te ontsnappen en zijn geld terug zien te krijgen van de agenten die het hem afhandig hebben gemaakt.

Het verhaal is op zich niet erg spectaculair, maar de originele setting maakt zeer veel goed en Gibson is weer eens deftig op dreef. Zijn “verwarde professor”-pose werkt om hem in leven te houden terwijl hij allerlei doordachte plannen opzet om zijn geld terug te krijgen, en de band die hij schept met een tienjarige jongen en zijn moeder zorgt voor een emotionele drijfveer die de film extra diepte verschaft.

Net zoals Edge of Darkness is Kill the Gringo een verhaal van wraak maar deze keer wel doorspekt met wat typische humor die we kennen uit Gibson’s gloriedagen als actieheld (Lethal Weapon) en het werkt. De uitzonderlijke setting, de cast, de acteerprestaties, … het zit allemaal snor en als gevolg krijg je dan ook een leuke en spannende thriller te zien die misschien niet lang in het geheugen blijft rondwaren maar je wel voor goed anderhalf uur kan onderhouden.

Get the Gringo (2012) Action, Crime, Drama | 96min | June 22, 2012 (Mexico) 7.0
Director: Adrian GrunbergWriter: Mel Gibson, Stacy Perskie, Adrian GrunbergStars: Mel Gibson, Kevin Balmore, Daniel Giménez CachoSummary: On his way the dusty Mexican border with a loot of over $2 million hidden in the boot of his car, a getaway driver ends up in the infamous "El Pueblito" prison. As the only American inmate in the dangerous village of convicts, the driver quickly gets the nickname "The Gringo", and finds out firsthand how rough it is to be a stranger in a world of criminals. To stay alive in this pit where everyone knows about the grand prize, the Gringo will have to form a reluctant pact with an unlikely ally: a streetwise ten-year-old kid with a peculiar immunity in this mad place. Now, with a huge target on his head and knowing that his time is short, will the Gringo manage to save himself, and get the money? —Nick Riganas

Photos


See all photos >>