28 mei 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

Justified – Seizoen 1 – 6

Timothy Olyphant (“Damages” en “Deadwood”) schittert als een moderne westernheld, gebaseerd op een personage uit het korte verhaal "Fire in the Hole" van de legendarische misdaadschrijver Elmore Leonard. Nadat hij in Miami een lid van een drugskartel heeft neergeschoten, ontstaan er grote twijfels over de werkwijze van Deputy Marshall Raylan Givens (Olyphant).

Timothy Olyphant (“Damages” en “Deadwood”) schittert als een moderne westernheld, gebaseerd op een personage uit het korte verhaal “Fire in the Hole” van de legendarische misdaadschrijver Elmore Leonard. Nadat hij in Miami een lid van een drugskartel heeft neergeschoten, ontstaan er grote twijfels over de werkwijze van Deputy Marshall Raylan Givens (Olyphant).

Onze opinie:
Justified is nogal moeilijk te omschrijven zonder de plot echt weg te geven. Timothy Olyphant schittert als Deputy Marshall Raylan Givens die naar zijn geboortestreek in Kentucky wordt overgeplaatst nadat hij een lid van een drugskartel op klaarlichte dag neergeschoten heeft. Hij mag dan wel in zijn recht zijn (“he drew his gun first!”), voor de publieke opinie is het immers niet echt positief om een schietgrage agent in de buurt te hebben. Gelukkig denken ze in redneck Kentucky daar toch wel een beetje anders over.

Op zijn nieuwe bestemming komt Raylan in contact met allerlei oude bekenden, waarvan velen die zich net aan de andere kant van de wet geschaard hebben. In de eerste aflevering wordt de toon al direct gezet; mensen neerschieten lijkt niet echt een probleem, maar waar je al snel denkt een standaardpolitieserie voor je kiezen te krijgen waarin naast een algemene rode draad in elke aflevering een nieuw “mysterie” opgelost wordt, is het gaandeweg duidelijk dat Justified toch wel nét iets anders in elkaar zit.

Het eerste seizoen is gebaseerd op het korte verhaal Fire In The Hole van misdaadschrijver Elmore Leonard en we krijgen dan ook net zoals in The Wire één verhaal te zien met verscheidene verwikkelingen die zich naast de hoofdplot afspelen en die op korte tot lange termijn beïnvloeden. Inderdaad, zowat alles dat in aparte afleveringen gebeurt heeft invloed op het algemene verhaal en dat zowel in kleinere als grotere mate.

Als dusdanig is het misschien wel even wennen (het trage tempo helpt niet echt), maar eens je mee bent wil je ook effectief niets missen. Justified is een relatief trage serie die wat tijd nodig heeft om je mee te krijgen. Geef echter niet al te snel op en je zal merken dat ze een zeer typische sfeer uitstraalt die heel erg de nostalgie oproept van oude westerns. Niet voor iedereen, maar eens je mee bent, ben je ook echt méé.

Justified (2010) Action, Crime, Drama, Mystery, Thriller, Western | 2640min | March 16, 2010 (United States) 8.6
Writer: Graham YostStars: Timothy Olyphant, Nick Searcy, Joelle CarterSummary: U.S. Marshal Raylan Givens is a modern day nineteenth century-style lawman, enforcing his brand of justice in a way that puts a target on his back with criminals, and places him at odds with his bosses in the Marshal service. That conflict results in a reassignment for Givens to the U.S. District covering the town where he grew up. He is an anachronism, a tough, soft-spoken gentleman who finds his quarry fascinating, but never gives an inch. Dig under his placid skin and you'll find an angry man who grew up hard in rural Kentucky, with an outlaw father, who knows a lot more about who he doesn't want to be than who he really is. —FX Publicity

Photos


See all photos >>