25 maart 2023

Doodkonijn

Politiek Incorrect

Killing them Softly

Als een stelletje boeven het pokerspel van de maffia dwarsboomt maakt de maffia daar korte metten mee

Als een stelletje boeven het pokerspel van de maffia dwarsboomt maakt de maffia daar korte metten mee

Onze opinie:
Met The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford had regisseur Andrew Dominik met verve een topper afgeleverd waarin Brad Pitt kon schitteren in de hoofdrol. Toen bekend werd dat dezelfde regisseur in zee ging gaan met Pitt voor een wederom niet alledaagse thriller maar deze keer gesitueerd in het hedendaagse gangstertijdperk waren we dan ook op slag benieuwd naar het resultaat.

Het verhaal is op zich redelijk simpel: enkele nietsnutten worden ingehuurd om bij een door de maffia georganiseerd illegaal pokerspel binnen te vallen en het aanwezige geld buit te maken. Geen enkele idioot zou dit durven, ware het niet dat de organisator van het spel, Markie Trattman, enige tijd geleden iets gelijkaardigs had gedaan en ermee weg was gekomen. Markie has destijds zijn eigen organisatie opgelicht en de “interne ondervraging” doorstaan dus toen hij dit recentelijk liet vallen werd er niet echt veel commotie meer rond gemaakt. Nu dat Markie wederom een spel organiseert, echter, zal men onmiddellijk naar hem kijken en niet verder zoeken. Althans, dat is het idee.

Als dusdanig gebeurt de overval, en zoals verwacht wordt Markie op het rooster gelegd. Echter, deze keer is het niet de vaste “ondervrager” van dienst, Dillon, die de zaak onderzoekt, maar Jackie (Pitt). En Jackie gelooft er niet in dat Markie een ezel is die zich twee keer aan dezelfde steen stoot. Hij heeft al snel door hoe de vork in de steel zit, maar omdat hij niet graag mensen die dichtbij hem staan afmaakt laat hij Mickey overkomen (Gandolfini) om het zaakje te klaren voordat het criminele circuit al teveel problemen ondervindt. Mickey heeft echter zijn eigen demonen te trotseren waardoor Jackie alsnog zelf zal moeten ingrijpen…

Zoals je leest is het centrale gegeven in Killing them Softly slechts een centraal onderwerp waaraan allerlei persoonlijke gebeurtenissen gehangen worden. Verwacht dan ook niet ellenglange shootouts, achtervolgingsscenes of keiharde actie a la Die Hard. Killing them Softly heeft eigenlijk een zeer toepasselijke naam: op een zeer zachte manier word je bij de hand geleid naar het onvermijdelijke einde dat misschien niet inslaat als een bom, maar wel perfect past bij de sfeer en stijl van de film.

Pitt, Gandolfini, Liotta en de rest van de cast kwijten zich zeer kundig van hun taak en het enige dat we misschien als klein minpuntje kunnen geven is dat niet iedereen even opgezet zal zijn met het trage tempo en gebrek aan echte aktie. Als je daar niet mee zit, dan zal dit gangsterverhaal dat de kleine kantjes bij mensen ten tijde van economische crisis laat zien (en het is geen mooi beeld, wat zeer goed ook wordt weergegeven in de beeldzetting) je zeker kunnen aanspreken.

Killing Them Softly (2012) Crime, Drama, Thriller | 97min | November 30, 2012 (United States) 6.2
Director: Andrew DominikWriter: Andrew Dominik, George V. HigginsStars: Brad Pitt, Ray Liotta, Richard JenkinsSummary: Three amateurs stickup a Mob protected card game, causing the local criminal economy to collapse. Brad Pitt plays the hitman hired to track them down and restore order. —Anonymous

Photos


See all photos >>