19 maart 2025

Doodkonijn

Politiek Incorrect

MS Patiënte gedwongen tot rijgeschiktheidsproef… met verlopen rijbewijs

Met dank aan het Cara en het AZ Klina Ziekenhuis!

Zoals recentelijk nog op HLN is verkondigd door Mark Tant van Rijgeschiktheidscentrum CARA wordt het rijbewijs van mensen met bepaalde aandoeningen ongeldig verklaard zodra zulk een aandoening vastgesteld is. Na vaststelling en behandeling kan de arts dan zélf een attest schrijven waarin hij aangeeft dat de patiënt terug mag rijden, en daarmee mag de persoon in kwestie bij het gemeentebestuur een nieuw rijbewijs gaan afhalen, al dan niet met een vervaldatum. Indien de arts twijfelt, moet hij de patiënt doorverwijzen naar het CARA waar men een onafhankelijke test zal doen en eventuele beperkingen opleggen (bvb enkel rijden met een automaat, schakelen aan het stuur, niet ’s nachts meer mogen rijden, …).

Als je naar de site van het Cara gaat zie je daar een duidelijke procedure die gevolgd moet worden: de arts in kwestie (meestal een neuroloog bij bvb Multiple Sclerose) moet een 14 pagina’s tellende vragenlijst invullen, waarna je deze moet overlopen met je huisarts én dan ook nog eens bepaalde zaken zélf ook moet toevoegen. Eens ingevuld stuur de deze vragenlijst op naar het CARA en dan… mag je wachten op een afspraak.

Tot vorig jaar stond er op de website van het Cara dat je binnen de 15 werkdagen een brief zou ontvangen met daarin een afspraak, maar dat heeft men ondertussen verwijderd van de website. Hieronder zie je het opgegeven bericht nog zoals je kan terugvinden in de cache van Google:

De reden dat deze termijn niet meer op de website zelf terug te vinden is is simpel: wanneer je je aanmeldt bij het Cara krijg je tegenwoordig bericht dat je dossier 4 MAANDEN op voorhand doorgegeven moet worden, tenzij je arts zélf een attest bezorgt! Als je dus een aandoening hebt en je rijbewijs voor een jaar verlengd is, mag je na de helft van je verlenging al beginnen aan de volgende verlenging!

En zo komen we tot de titel van dit artikel…

De patiënte in kwestie lijdt al meer dan 20 jaar aan Multiple Sclerose maar pas in 2023 kreeg ze door haar huidige neuroloog tijdens het jaarlijkse controle-onderzoek te horen dat haar rijbewijs eigenlijk niet meer geldig was vanwege haar neurologische aandoening. Tot dan had geen enkele van de Neurologen (Sint-Augustinus, MS Kliniek Melsbroek, ZAS Middelheim, …) haar hiervan op de hoogte gebracht. “Oeps, foutje…”. Niet getreurd, de Neuroloog ging er onmiddellijk mee aan de slag en enkele weken later lag de verplichte vragenlijst ingevuld in de bus. Nog even ermee langs de huisarts voor aanvulling en daarna aangetekend opgestuurd om dan te wachten, wachten en wachten totdat er een afspraak in de bus viel voor de rijgeschiktheidstest. Enkele weken later in Kontich werd de test afgenomen en deze werd glansrijk afgehandeld waarna ze een attest kreeg dat geldig was voor 1 jaar rijbewijs B zonder verdere beperkingen!

Aangezien een jaar voorbij is voordat je het weet en er nogal wat tijd zat tussen het volledig ingevuld krijgen van het dossier en de effectieve test bij het CARA stelde de patiënte bij haar volgende routineonderzoek in april 2024 voor om alvast de procedure alweer op te starten. De neuroloog vond dit echter véél te vroeg en stelde voor om in september weer samen te komen zodat hij een nieuwe controle kon doen en dan de papieren invullen. Aangezien het rijbewijs geldig was tot begin februari 2025 zou dat meer dan genoeg tijd opleveren voor de volgende rijgeschiktheidstest, nietwaar?

Zo gezegd zo gedaan, op 11 september op controle en de Neuroloog zou de papieren dan wel in orde brengen. Echter, ondertussen had de patiënte vanwege allerhande stresserende situaties wat problemen voorgehad en zowel de Neuroloog als de MS verpleegkundige stelden voor dat ze een opname zou doen in De Mick, een revalidatiecentrum dat ook gespecialiseerd is in MS. Daar zou ze door een multidisciplinair team enkele weken opgevolgd worden en op korte termijn zowel psychisch als fysiek erop verbeteren! Opname zou ook geen probleem mogen zijn want de meeste patiënten boeken een verblijf daar pas later in het najaar dus een kamer vinden zou wel snel kunnen, ze zouden de patiënte wel op de hoogte houden! En die papieren voor het Cara? Dat ging ook wel in orde komen!

Bijna een maand later eindelijk bericht: of ze nog even terug langs kon komen bij het AZ Klina voor wat tests want om terugbetaling te verzekeren moest er duidelijk aantoonbare achteruitgang zijn ten opzichte van vorige onderzoeken! Oeps, dat waren ze de maand ervoor wel vergeten te zeggen. Geen probleem echter, 9 oktober afspraak in het AZ Klina, testen gedaan en alles was klaar voor de opname! En die papieren voor het Cara? “Ja, dat komt in orde!”. Weer 2 weken later, op 22 oktober, werd de patiënte eindelijk opgenomen in De Mick, maar van de papieren voor het CARA nog steeds geen spoor… daar mocht ze op wachten tot de laatste week van haar opname (3 weken later!) toen de MS verpleegkundige haar deze in de Mick eindelijk overhandigde!

Na de opname onmiddellijk afspraak gemaakt bij de huisarts en de volledig ingevulde papieren aangetekend opgestuurd om eindelijk op 26 november bevestiging te verkrijgen via de Track&Trace van BPost dat deze goed ontvangen waren op het CARA, 11 weken voordat het huidige rijbewijs zou verlopen. Meer dan genoeg tijd om een afspraak te krijgen voor een nieuwe test en vernieuwing van het rijbewijs rond te krijgen, zou je denken. Niet dus…

Aangezien er vanuit het CARA maar geen nieuws kwam sinds de ontvangst van de documenten op 26 november (wat dus eigenlijk vanuit BPost gemeld was, CARA geeft geen ontvangstbevestiging en je moet maar wachten en hopen dat ze reageren), werd er contact opgenomen met het CARA eind december om te horen wat de status was. Begin februari kwam immers snel dichterbij… “Ja, we hebben dat dossier ontvangen maar verder kan ik er geen status van zien” wist de vriendelijke mevrouw aan de telefoon te melden, maar wat te doen indien de afspraak te laat ging zijn daar kon ze niet echt iets over zeggen. Tips of advies? Noppes buiten dat het misschien een idee was om de vraag te stellen via het online contactformulier. Zo gezegd, zo gedaan, en op 13 januari werd er een mail verstuurd door een medewerkster van het CARA waarin stond:

De eerst mogelijke afspraak die wij u kunnen voorstellen is op 18/03/2025 om 11:00 op het volgend adres : Revalidatiecampus De Mick – aanmelden aan de onthaalbalie en vragen naar het CARA – Papestraat 30 – 2930 Brasschaat.

De rijgeschiktheidstest zou dus pas anderhalve maand na het verlopen van het rijbewijs plaatsvinden! En dit was dan nog niet eens de officiële uitnodiging per brief want die arriveerde pas anderhalve week later in de bus!

Dat kon toch niet, hier moest toch een oplossing voor gevonden worden? Het CARA kon zonder test geen verlenging bezorgen dus een dag later, op 14 januari, werd er contact opgenomen met de MS Verpleegkundige van het AZ Klina om te vragen of de Neuroloog eventueel een attest kon bezorgen om de periode tussen februari en eind maart te overbruggen zodat de MS patiënte niet zonder rijbewijs zou komen te zitten. Antwoord: “Na overleg kunnen we niets extra’s doen . We stellen voor om contact op te nemen met CARA , om de afspraak te vervroegen”. Alsof het CARA “plots” wél vroeger een afspraak zou kunnen maken. De wetgeving nalezend vinden we het volgende terug:

“Voor de kandidaten met een neurologische aandoening bepaalt de Neuroloog de rijgeschiktheid en de geldigheidsduur ervan.”

Zoals aan het begin van het artikel aangegeven kan de Neuroloog dus zélf beslissen om een attest te bezorgen en enkel bij twijfel moet hij doorverwijzen naar het CARA.

De Neuroloog in kwestie wilde pas ten vroegste in september beginnen aan het dossier. Uiteindelijk is dit pas half november (bijna 2 maanden later!) aan patiënte overhandigd na door AZ Klina MS afdeling voorgestelde opname in De Mick, en dat is meer dan de tijd tussen het verlopen van het huidige rijbewijs en de door het CARA aangegeven afspraak voor de rijgeschiktheidstest. De opname in De Mick werd afgesloten met een test die duidelijke positieve vooruitgang aantoonde op gebied van de zelfredzaamheid van de patiënte maar de Neuroloog in kwestie vond nog steeds dat hij “niets kan doen” om de periode tussen verloop van rijbewijs en rijgeschiktheidstest van het CARA te overbruggen. Nochtans zou je denken dat zo’n attest invullen niet zo moeilijk is, bij patiënten met epilepsie (die op eender welk moment een aanval kunnen krijgen, dus ook op de autostrade tegen 120km/u!) doen Neurologen dat zonder probleem!

En zo komen we bij het feit dat door het CARA (door 4 maanden nodig te hebben om een test in te plannen!) en het AZ Klina (die véél te laat de nodige papieren bezorgd hebben én weigeren flexibiliteit te vertonen op gebied van overbruggen van maximaal 3 maanden met een perfect wettelijk attest) een MS patiënte een rijgeschiktheidstest moet doen met een verlopen rijbewijs. Wordt vervolgd…