27 mei 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

Once Upon a Time in the West

Een van de beste westerns ooit

Een eenzaam treinstation in het midden van nergens. Drie mannen gaan binnen in de houten gebouwtje en sluiten de stationchef op. Zijn vrouw loopt weg voor haar eigen veiligheid. De mannen verspreiden zich. Geen woord wordt gezegd, de enige geluiden zijn een vlieg en de windmeter. De trein arriveert. Niemand stapt af, enkel een pakje wordt gedropt. De train begint terug te vertrekken en de mannen bereiden zich voor om hetzelfde te doen. Plots klinkt het geluid van een mondharmonica. Achter de trein die het station verlaat staat een man met een harmonica. De drie draaien zich om en bekijken de nieuwkomer. Een korte dialoog volgt. De moordenaars zeggen dat ze een paard tekort komen om de man ergens heen te brengen. De man antwoordt dat ze twee paarden teveel hebben meegebracht. Vier schoten worden gelost en iedereen valt neer. Enkele seconden later staat de man met de harmonica op. Hij is gewond maar de enige die nog leeft.

Deze introductie van Harmonica in Once Upon a Time in the West reflecteert perfect Sergio Leon’s meesterwerk met Charles Bronson, Claudia Cardinale, Henry Ford en Jason Robards.

Het verhaal gaat als volgt: Frank (Fonda) is een koelbloedige moordenaar in dienst van Morton, een spoorwegbaron. Zijn werk is om ervoor te zorgen dat niemand in de weg staat van de uitbreiding van de spoorweg richting Californië. Brett McBain staat op het punt om te gaan trouwen met Jill (Claudia Cardinale), een voormalige prostituee uit New Orleans die een nieuwe leven wil opbouwen, wanneer hij en zijn familie door Frank en zijn mannen vermoord worden die “bewijs” achterlaten dat de outlaw Cheyenne (Jason Robards) de moorden gepleegd heeft. Cheyenne en zijn mannen ontsnappen van de uitzinnige mensen van het stadje en gaan naar McBains huis om uit te vinden wie hen wilde doen voorkomen als de moordenaars. Ondertussen is ook Harmonica onderweg naar McBain in de overtuiging dat Frank de moordenaar is en hij wil de score tussen hen gelijk maken. Samen met Cheyenne en Jill zal Harmonica Frank doen betalen voor alle dingen die hij in het verleden gedaan heeft. Harmonica zal Franks ergste nachtmerrie worden.

Onze opinie:
Once Upon a Time in the West is een van de klassiekers die je niet mag gemist hebben. Het verhaal, de acteerprestaties en zeker de regie zijn subliem waardoor dit meesterwerk van Sergio Leone tot de allerbeste films in de geschiedenis behoort.

Once Upon a Time in the West (1968) Western | 165min | July 4, 1969 (United States) 8.5
Director: Sergio LeoneWriter: Sergio Donati, Sergio Leone, Dario ArgentoStars: Henry Fonda, Charles Bronson, Claudia CardinaleSummary: Jill McBain travels to the wild frontier; Utah - where she and her new husband planned to settle down. Upon arrival, she finds him and his children dead. There's a lot of land, and potential, but there's those who want to take it - at any cost. Even if it means killing a man and his kids. —DrGoodBeat

Photos


See all photos >>