28 mei 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

Rampart

Rampart toont ons een corrupte flik die nooit goed geweest is en zelfs niet eens realiseert dat hij verkeerd bezig is. Maar of dat een interessante film oplevert is een andere vraag.

Wat kunnen we zeggen over Rampart? Wel, volgens de cover speelt Woody Harrelson de “Most Corrupt Cop You’ve Ever See on Screen”. Die corrupte agent is Dave Brown, een veteraan bij de politie die alle perspectief kwijt is en effectief gelooft dat hij enkel maar doet wat nodig is voor zijn job in het meest corrupte gedeelte van Los Angeles. Of dat nu neerkomt op het tot moes slaan van een verdachte of een nieuwe vrouwelijke collega intimideren, volgens hem is er niets mis met zijn gedrag. En dat gaat zelfs zo ver dat zijn manier van denken zijn persoonlijke leven geïnfiltreerd heeft. Hij heeft een relatie gehad met twee zusters, heeft een dochter bij beide, en woont heel leuk naast hen zonder ooit maar het idee te hebben dat dit – op zijn minst – toch wel een beetje raar is.

Als hij gefilmd wordt wanneer hij na een auto ongeluk een zwarte man begint in elkaar te slaan besluit Internal Affairs een onderzoek te openen tegen hem wat de fijne balans die aanwezig was in zijn leven compleet overhoop haalt.

Onze opinie:
Wanneer je de korte inhoud leest moet je onmiddellijk denken aan films als Bad Lieutenant (met Harvey Keitel), Bad Lieutenant: Port of Call (met Nicholas Cage) of Training Day (Denzel Washington). Qua atmosfeer gaat de vergelijking het meeste op met de originele Bad Lieutenant van Abel Ferrara maar dan met dat verschil dat Harvey Keitel’s personage probeert zich te verbeteren. Woody Harrelson’s Dave Brown aan de ander kant niet. Dave is ervan overtuigd dat hij goed doet voor al de goede redenen en spendeert zijn tijd met het goedpraten tot in het kleinste detail van zijn acties. Zo antwoordt hij bij voorbeeld wanneer hij door een zwarte internal affairs agent beschuldigd wordt van racisme dat hij geen racist is omdat hij iedereen even erg haat. En hij gaat nog verder: “And if it helps, I’ve slept with some of your people. You wanna be mad at someone, try J. Edgar Hoover. He was a racist. Or the Founding Fathers, all slave-owners.”. Die quote geeft een goede samenvatting van Brown’s psyche. Iedereen is schuldig behalve hijzelf.

Dat gezegd zijnde, de vraag is nu of Rampart erin slaagt om je echt in de wereld van Brown te zuigen en dat is een beetje een geval van hit en miss. Het is een zware film met een goede cast en Harrelson geeft wederom het beste van zichzelf, maar het verhaal is zo donker en depressief dat Rampart hier en daar wat verluchting zou kunnen gebruiken. En dat gebeurt dus niet. Net zoals in Bad Lieutenant zitten we in een neerwaartse spiraal vanaf de eerste minuut tot de laatste seconde maar op geen enkel moment is er ook maar een schittering van licht of een beetje hoop voor Harrelson’s personage waardoor je je begint af te vragen wat het punt nu is.

Als dusdanig zal Rampart er niet in slagen om iedereen aan te spreken en diegenen die hopen op een nieuwe Training Day kunnen deze zeker laten voor wat hij is want hij zou enkel maar teleurstellen.

Dit is geen typische flik-wordt-slecht film maar een donker portret van een man die niet eens realiseert dat hij aan de slechte kant staat en zelfs geen intentie heeft om te proberen verantwoordelijkheid op te nemen voor zijn acties.

Rampart (2011) Crime, Drama | 108min | February 24, 2012 (United Kingdom) 5.8
Director: Oren MovermanWriter: James Ellroy, Oren MovermanStars: Woody Harrelson, Ben Foster, Sigourney WeaverSummary: Dave Brown is a Los Angeles police officer who works out of the Rampart Division. Dave is misogynistic, racist, brutally violent, egotistical and a womanizer, although he defends himself against many of these accusations as he says that his hate is equal opportunity. However unlawful, he uses intimidation and brutal force to defend his ideals. The most notorious of his actions is purportedly murdering a suspected serial date rapist, which is why he has been given the nickname "Date Rape Dave". He lives with two of his ex-wives - sisters Barbara and Catherine - in an effort to keep family together, namely his two daughters, Helen and Margaret, who each have a different sister as their mother. Dave still maintains a sexual relationship with both sisters - whenever the mood suits any of them - while he openly has other sexual relationships. His life is put under a microscope after he is caught on video brutally beating a person with who he got into an automobile crash. This situation is made all the more difficult for the police department because of the Rampart scandal. This microscope shows a further potentially scandalous incident involving Dave and a grocery store hold-up. Although he secretly has his defenders within the police department highers-up, Dave, who is unrepentant regarding his actions, has to figure out who he can and cannot trust among his colleagues and new associates as he goes about his business and tries to protect his ideals from being taken away by these scandals. —Huggo

Photos


See all photos >>