27 mei 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

Shameless (US) – Seizoen 1 – 11

Als je de Britse versie gezien hebt kan je dit seizoen links laten liggen, maar indien niet is Shameless zeker een aanrader voor wie eens wat anders wil dan The OC.

De Gallaghers zijn niet wat je noemt een doorsneegezinnetje. De moeder is al jaren geleden vertrokken en vader Frank leeft van een (onrechtmatig verkregen) invaliditeitsuitkering die hij met plezier spendeert aan dranks en drugs terwijl hij zich voor de rest vooral bezig houdt met zichzelf uit te roepen tot slachtoffer van zowat alle onrecht in de wereld. Oudste dochter Fiona is zowat Franks tegenpool. Zij zorgt ervoor dat de rekeningen betaald worden, dat er eten op de tafel komt, en ze zet zich ten koste van zichzelf in om het gezin zo te organiseren dat alles toch min of meer op rolletjes loopt, wat een allesbehalve makkelijke taak is. De rest van de kinderen is immers ook allesbehalve makkelijk.

Philip (aka Lip) is de oudste zoon, maar terwijl hij wel superintelligent is zet hij zijn kennis vooral in om bijles te geven en examens te vervalsen in ruil voor geld en seks. Ian streeft dan weer een carrière in het leger na, maar heeft wel moeite met zijn homoseksuele geaardheid. Dochter Debbie heeft nog altijd moeilijk met het feit dat hun moeder vertrokken is, de 10-jaar oude Carl is een pyromaan in wording en de jongste zoon Liam mag dan nog wel luiers dragen, ook hij is een mysterie, want ondanks blanke ouders is hij wel erg donker…

Onze opinie:
Men neme The O.C., draait zowat alles binnenstebuiten en dan heb je ongeveer het concept van Shameless. Waar de meeste van dit soort series over de “problemen” van de Rich & Famous gaan, kijken we deze keer naar de onderkant van de maatschappij waar een compleet gestoord gezin constant alles bij elkaar moet schrapen om de eindjes aan elkaar te knopen en dat ondertussen de meest waanzinnige toestanden meemaakt, meestal zelf veroorzaakt of door de situatie waarin het verkeert.

De aanwezigheid van William H. Macy in een van de hoofdrollen is zonder twijfel een van de grote publiekstrekkers van Shameless, maar alhoewel hij zijn rol met verve speelt, valt het vooral op dat het in grote mate draait om Fiona (Emmy Rossum) en haar relatie met autodief Steve (Justin Chatwin) en de moeilijkheden die veroorzaakt worden door het feit dat er een groot inkomensverschil is tussen beiden. Wees echter niet bang dat de serie snel zal verworden tot de gemiddelde rom-com met alle gerelateerde drama van dien, want Shameless is hard en rauw en de onderlinge verhoudingen vormen de rode draad, waarrond allerlei andere (grappige) situaties omtrent het gehele gezin zich ontwikkelen en niet enkel om Fiona en Steve met voor de rest louter opvullertjes.

Maker Paul Abbott (die naar eigen zeggen de serie losjes op zijn eigen leven baseert) heeft meer dan genoeg interessante situaties bij elkaar gesprokkeld om alle leden van het gezin ten volle aan bod te laten komen, terwijl er ook meer dan genoeg andere interessante personages opgevoerd worden die ervoor zorgen dat je niet gauw het gevoel krijgt dat de hoofdpersonages voorspelbaar worden. De eerste paar afleveringen zijn even wennen omdat Shameless nogal afwijkt van de gemiddelde serie omtrent een familieleven, maar eens je mee bent met de Gallaghers wil je ze ook niet meer loslaten.

Shameless (2011) Comedy, Drama | 2760min | January 9, 2011 (United States) 8.5
Writer: Paul Abbott, John WellsStars: Emmy Rossum, William H. Macy, Ethan CutkoskySummary: Watch the Irish American family the Gallaghers dealing with their alcoholic father Frank. Fiona, the eldest daughter, takes the role of the parent to her five brothers and sisters. Lip, Ian, Debbie, Carl, and Liam deal with life on the South Side of Chicago. Fiona balances her sex life and raising her siblings. Every episode is another crazy situation that one or more of the Gallagher six get into. Watch them grow and learn how to make their way in life with what little they have. —Linda Taylor

Photos


See all photos >>