15 juli 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

Streaming in Vlaanderen

Wat bieden de streaming diensten in Vlaanderen en wat betalen we ervoor?

Met meer en meer streaming diensten die beschikbaar komen in Vlaanderen is het hoog tijd om eens een overzicht te maken over wat ze allemaal bieden voor welke prijs, en wat je ervan kan verwachten.

Netflix Aanbod:
De allereerste streaming dienst die we hier ten lande beschikbaar kregen heeft een zeer uitgebreid aanbod van zowel series als films, en richt de laatste jaren zijn pijlen vooral op eigen producties sinds series als “House of Cards” en “Orange is the New Black” hoge toppen scheerden. Elke week worden er redelijk wat nieuwe titels vrijgegeven, maar doordat er meer concurrentie op de markt is gekomen merk je wel dat er tegenwoordig minder focus op Amerikaanse films en series is en meer op internationaal vlak gewerkt wordt. Zo zal je veel “Originals” voorgeschoteld krijgen vanuit Europese landen, maar evengoed Aziatische, Afrikaanse en zelfs Bollywood-producties. Dat dit evenzeer interessante titels kunnen zijn toont bvb. “La Casa de Papel“, een Spaanse topserie die gigantisch veel bekeken wordt, of het Zuid-Koreaans Squid Game. Niet iedereen is echter even geïnteresseerd in niet-Engelstalige producties, laat staan Bollywood…

Ook qua eigen films moet Netflix niet echt meer onderdoen, waar initieel je vooral films kreeg die het TV-niveau niet echt konden ontstijgen is er de laatste jaren redelijk wat werk in gestoken en slaagt Netflix erin om zelfs titels die in de bioscoop moesten verschijnen aan te kopen en exclusief via hun platform aan te bieden. Voorbeelden hiervan zijn Bird Box met Sandra Bullock en Martin Scorsese’s The Irishman met Robert De Niro, Al Pacino en Joe Pesci.

Netflix Prijzen:
De prijs van Netflix begint vanaf €9.99 per maand maar dan krijg je geen Hi-Definition beeld en kan je maar met 1 scherm tegelijk kijken. Deze instapper zouden we dus zeker niet aanraden. Beter is dan het tweede niveau dat je €14,99 per maand kost en daarbij worden alle titels aangeboden aan FullHD-kwaliteit (1080p) en kan je met 2 schermen tegelijk kijken. Het top abonnement komt op €19,99 en daarmee kan je met tot 4 schermen tegelijk kijken naar Netflix terwijl alles aangeboden wordt aan UltraHD-kwaliteit, beter gekend als 4K. Punt is natuurlijk wel dat je een 4K (of 8K) televisie nodig hebt om hiervan te kunnen genieten. Daarnaast kan je je de vraag stellen waarom je 5 euro per maand meer zou betalen voor 4K content als je zo’n TV hebt want die zal de FullHD-kwaliteit van het 2e abonnement normaal gezien upscalen naar 4K-kwaliteit en enkel puristen met topmateriaal qua televisie zullen het verschil zien.

Amazon Prime Aanbod:
De 2e streaming aanbieder in Vlaanderen is Amazon Prime, de videodienst van het gekende online shopping platform. Ook Amazon zet in op eigen content maar is er tot op heden nog niet in geslaagd om zo’n grote titels uit te brengen als Netflix. Gekend is natuurlijk “The Grand Tour“, de opvolger van BBC’s Top Gear, maar ook series als “The Boys” (van Eric Kripke, de man achter Supernatural), “American Gods” (van Brian Fuller, gekend van Heroes), “The Man in the High Castle” (van Frank Spotniz, producer van o.a. The X-Files) en Reacher (gemaakt door Nick Santora, gekend van Prison Break, gebaseerd op de boeken van Lee Child) slagen er wel in een breed publiek aan te spreken.

Qua (eigen) films loopt Amazon wel wat achter op Netflix, en in Vlaanderen moet je er ook rekening mee houden dat wij NIET het aanbod van Nederland voorgeschoteld krijgen! Dit wil zeggen dat er nogal wat films en series aanwezig zijn zonder Nederlandse ondertitels en dat je ook veel Franstalige titels in het aanbod aantreft (inclusief verscheidene Amazon Originals die enkel met Franse ondertitels of dubbing komen). Ook zijn bepaalde films & series die in Nederland ter beschikking staan niet aanwezig bij ons omdat Streamz de rechten voor Vlaanderen heeft. Dit geldt zowel voor (nieuwe) films alsook bepaalde series. Daar komt ook nog bij dat Amazon soms de neiging heeft om bij de start van een film of serie een trailer af te laten spelen van een Original. Op zich geen echt groot probleem, maar hou er wel rekening mee dat deze Franstalig ondertiteld worden… (men gaat er blijkbaar van uit dat Vlamingen wel Engels kennen, maar Walen blijkbaar niet en daardoor ondertitels vereisen)

Amazon Prime Prijzen:
De eerste maand bij Prime is gratis, en dan kan van de dienst gebruik maken voor slechts €2,99 per maand of €25,00 paar jaar. Prime maakt geen verschil in beeldkwaliteit afhankelijk van het abonnement, de enige limiet is de kwaliteit van je televisie, UltraHD is dus ten allen tijde mogelijk (mits de bron dat toelaat natuurlijk) en dan kan je met maximaal 3 schermen tegelijk kijken. Daar komt ook nog bij dat als je een Prime Video abonnement hebt, je nooit verzendingskosten moet betalen voor zaken die je via Amazon bestelt. Het moge duidelijk zijn: Prime is voor Amazon niet enkel een bron van inkomsten, het achterliggende idee is om via Prime eveneens meer verkoop op Amazon te genereren wat de lage instapprijs voor het abonnement mee verklaart.

Disney+ Aanbod:
De internationale streamingdienst van Disney is in Vlaanderen beschikbaar sinds 15 september 2020 en biedt bijna de hele catalogus van Disney, Pixar, Marvel, Star Wars en National Geographic, goed voor meer dan 1000 titels aan films, series en documentaires. Een gigantisch aanbod dus, dat zowat iedereen zal kunnen aanspreken, gaande van de allerkleinsten tot volwassenen. Naast alle gekende bioscoopfilms (The Avengers, Star Wars, Monsters Inc, Cars, … en ga zo maar door) zijn er ook verscheidene series van deze studio’s die ook alweer alle leeftijden zullen kunnen aanspreken gaande van Boy Meets World en Star Wars: The Clone Wars tot Marvel’s Agents Of S.H.I.E.L.D.. Disney+ Originals zijn er eveneens met als absolute toppers de serie “The Mandalorian” die zich binnen het Star Wars universum afspeelt, alsook “The Falcon & The Winter Soldier” van Marvel. Op 23 februari 2021 heeft Disney “Star” aan zijn streamingdienst toegevoegd waardoor het aanbod verder uitgebreid werd met titels van Disney Television Studios, ABC Signature, FX, 20th Century Studios, 20th Television en Touchstone. Het gevolg is dat elke week nieuwe series en films toegevoegd worden uit de zeer uitgebreide catalogus van deze studio’s.

Disney+ Prijzen:
Disney+ kan je op maandbasis of op jaarbasis nemen, waarbij de maandprijs neerkomt op €10,99, terwijl de jaarprijs slechts €109,99 is (€9,1/maand). Hiervoor krijg je dus zowat alles dat Disney te bieden heeft, kan je met 4 schermen tegelijk kijken en krijg je alles in UltraHD aangeboden terwijl ook downloaden zoals bij Netflix tot de mogelijkheden behoort.

Streamz Aanbod:
Streamz is de Vlaamse streaming dienst van DPG Media en Telenet, die samenwerkt met zowel VTM als de VRT. Zoals je kan bedenken is er een grote focus op Vlaamse series maar daar blijft het niet bij. Sinds December 2023 is er een overeenkomst getekend met Paramount waardoor verscheidene titels van Paramount+ (waaronder Tulsa King met Sylvester Stallone, en Star Trek: Strange New Worlds) nu ook op Streamz verschijnen. Wat wel opvalt is dat de app van Streamz niet op hetzelfde niveau zit als de concurrentie. Zo zijn het skippen van intro’s, onmiddellijk naar de volgende aflevering in een serie gaan zodra de aftiteling begint, of zelfs maar een rating geven aan een film/serie niet altijd een optie, en om het helemaal te gek voor woorden te maken levert de Streamz app zelfs geen surround geluid! Qua technologie is Streamz dus zwaar ondermaats…

Streamz Prijzen:
Streamz wordt in “Basic” vorm aangeboden aan €7,95 maar dan moet je wel reclame bekijken. Zonder reclame betaal je voor het zogenaamde “Streamz Premium” abonnement €12,95 per maand wat slechts 2 euro/maand minder is dan Netflix en daarvoor krijg je bovenstaande aanbod in UltraHD kwaliteit (als de bron effectief in UltraHD is opgenomen natuurlijk) en kan je ook alles downloaden. Wil je ook “de laatste nieuwe bioscoopfilms” ter beschikking, dan kan je gaan voor Streamz Premium+ wat €20,95 kost per maand en daarvoor krijg je dan naast het Streamz-aanbod ook nog “recente films die je moet gezien hebben” voorgeschoteld. Zoals hierboven gezegd: hou er rekening mee dat surround geluid geen optie is (tenzij je via Telenet abonneert en enkel via de set-top box kijkt) waardoor de prijszetting echt wel aan de hoge kant is in vergelijking met de concurrentie! Wil je Streamz toch goedkoper: via de app worden er regelmatig “promo prijzen” aangeboden met 1 a 2 euro per maand korting, maar dan kan je dus NIET kijken via de set-top box van Telenet én mag je surround geluid op je buik schrijven.

HBOMax Aanbod:
HBO heeft jarenlang veel van zijn content in België gesleten via Streamz, maar vanaf 1 juli 2024 is HBOMax officieel ook in België beschikbaar wat wil zeggen dat zowat alle content van HBO, DC, Warner Brothers, TLC, Discovery en Cartoon Network hier te vinden is. Game of Thrones, House of the Dragon, Succession en klassiekers als The Sopranos en The Wire zijn gekende titels, maar ook series van Warner (inclusief The CW) zijn beschikbaar zoals The Big Bang Theory, Young Sheldon en Supernatural. Ook qua films is er niets om te klagen met het gamma van Warner Brothers waaronder zowat alles van Harry Potter, het DC Comics universum, The Matrix en zelfs klassiekers als Casablanca of Ben Hur. Vind je dit allemaal nog niet genoeg, dan kan je ook nog intekenen voor live sport via Eurosport 1 en 2 alsook exclusieve content waar Warner Media de rechten op heeft (o.a. ATP Tennis, wielrennen, autoraces, …)

HBOMax Prijzen:
HBOMax begint aan €5,99 en daarmee kan je op 2 apparaten tegelijk streamen aan FullHD-kwaliteit, maar je moet wel reclame kunnen verdragen. Zie je dat niet zitten, dan kan je reclamevrij kijken voor €9,99 en dan mag je nog 30 downloads doen ook. Het “Premium” abonnement kost je weliswaar €13,99 euro per maand maar daar staat tegenover dat je met 4 toestellen tegelijk mag kijken, en dit aan 4K UltraHD kwaliteit en met Dolby Atmos geluid, terwijl het toegelaten aantal downloads stijgt naar 100. Vind je het allemaal toch nog net wat te duur? Als je voor een jaar intekent krijg je 16% korting oftewel 2 maanden gratis. Streaming van sport is altijd mogelijk maar kost je €5,00 per maand en daar is geen korting voor voorzien.

Conclusie:
Netflix is de oudste streaming dienst die in Vlaanderen beschikbaar is en heeft dan ook een grote catalogus van eigen titels met meerdere toptitels in de aanbieding. Voor €14,99 per maand is dit wel de duurste optie als je puur voor series gaat en het meer en meer internationaal-getinte aanbod zal niet iedereen kunnen aanspreken. Prime is heel wat goedkoper dan de concurrentie en geeft als “extra” dat je nooit verzendkosten moet betalen als je iets via Amazon bestelt, maar het aanbod is navenant minder, ook al wordt hier aan gewerkt. Disney+ is de beste allrounder met een gigantisch aanbod van zowel films als series voor de hele familie terwijl de jaarprijs nog net geen lachertje is voor wat je krijgt, zeker sinds de lancering van Star. Streamz richt zich dan weer vooral op de fan van Vlaamse series die er Paramount+ en bepaalde series van andere zenders bovenop krijgt. Ben je echt fan van films, dan is Streamz+ zeker niet te versmaden, ook al betaal je daar wel een hele “premium” prijs voor terwijl de app allesbehalve “premium” is en je zeker niet moet verwachten alle toppers uit de bioscoop voorbij te zien komen (het aanbod is zéér variabel en zeker niet altijd topmateriaal!). Als je klant bent bij Telenet, abonneer je dan via Telenet (zelfs wanneer er een “promo” is rechtstreeks bij Streamz) want dan kan je van surround geluid genieten via de Telenet decoder. HBOMax tenslotte heeft dan weer een zeer gevarieerd aanbod met zowel qua series en films echt topmateriaal terwijl er ook veel reality-TV te vinden is en dit voor een relatief schappelijke prijs terwijl sportliefhebbers waarschijnlijk die 5 euro/maand ook wel doenbaar zullen vinden.

Alle kortingen en introductiedeals niet meegerekend kan je dus films en series streamen van 4 tot 20 euro/maand wat een nogal brede waaier qua prijszetting is. Je moet de dingen echter wel in perspectief zien: 1 recente Blu-ray film (FullHD) kost je gemiddeld tussen de €15,99 en €25,99, terwijl een UltraHD Blu-ray begint aan €24,99 en series op Blu-ray al makkelijk richting de 45 euro gaan. Voor die prijs van €45,00 heb je het middelste abonnement van Netflix (met FullHD kwaliteit – net zoals een gewone Blu-ray), Amazon Prime Video, Disney+, HBOMax én Streamz+. Met andere woorden: alle streaming in Vlaanderen heb je voor de prijs van 1 nieuwe TV-serie op Blu-ray per maand. En dan hoef je ook al niet meer naar de bioscoop om recente blockbusters te bekijken wat je toch ook al makkelijk 12 euro per keer uitspaart.

Euhm… en wat met AppleTV+?
Zijn we iets vergeten? Nee hoor, AppleTV+ is eveneens beschikbaar in Vlaanderen maar de reden waarom we deze dienst niet meegenomen hebben in bovenstaande overzicht is simpel: het gelimiteerde aanbod. De streaming dienst van Apple focust op eigen producties en daar zijn wel interessante titels tussen (zoals Foundation, For All Mankind en Silo) maar nieuwe titels komen er slechte sporadisch (gemiddeld 1 titel per week – en een nieuw seizoen van een bestaande serie wordt ook gezien als “nieuw”) en dan is €9,99 per maand wel héél veel geld voor het kleine beschikbare aanbod in vergelijking met de concurrentie. Het positieve: als je een Apple device koopt krijgt je 3 maanden gratis AppleTV+. Dan kan je het zelf eens uitproberen.

Wat met Lionsgate+?
Lionsgate+ (het vroegere StarzPlay) is op 30 maart 2023 gestopt in Europa. Het online aanbod van Lionsgate, dat o.a. series zoals Power (en zijn spin-offs), Shining Vale en BMF in de catalogus heeft, is overgezet naar MGM+ dat je als “extra abonnement” bovenop Amazon Prime kan nemen voor €3,99 per maand. Lionsgate+ was vroeger ook verkrijgbaar via TV Vlaanderen maar met de stopzetting van de dienst en de overzetting van de content naar MGM+ op Prime is dit geen optie meer. Qua films is het aanbod zéér oud, met films die minstens vijf jaar geleden uitgebracht zijn, dus daar moet je het zeker niet voor doen, de series van StarzPlay/Lionsgate+ zijn misschien niet zo bekend maar wel kwalitatief hoogstaand waardoor je dit wel eens kan uitproberen (mits je reeds Amazon Prime lid bent!)

En SkyShowtime?
SkyShowtime is de streamingdienst van Comcast Corporation en Paramount Global, een voortzetting van Paramount+ dat in sommige landen reeds eerder beschikbaar was. Deze dienst combineert content van Universal Pictures, DreamWorks, Sky Studios, Peacock, Paramount+, Showtime, Paramount Pictures en Nickelodeon. SkyShowtime werd in 2022 beschikbaar in verscheidene landen waaronder Nederland, maar België staat op moment van schrijven nog niet op de planning en met het verlies van HBO heeft men bij Streamz een deal gemaakt met Paramount om “het beste van” Paramount+ te kunnen aanbieden qua series alsook alle films van Paramount. SkyShowtime zal dus in de nabije toekomst niet in België arriveren