18 juli 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

Terra Nova – Seizoen 1

De Shannon-familie vertrekt samen met andere kolonisten van de verschroeide aarde van de 22e eeuw om een kolonie te stichten in het prehistorische verleden

De Shannon-familie vertrekt samen met andere kolonisten van de verschroeide aarde van de 22e eeuw om een kolonie te stichten in het prehistorische verleden

Onze opinie:
Dino’s, een alternatief universum, een portaal, Steven Spielberg als executive producer en Stephen Lang in een van de hoofdrollen… het lijkt wel een combinatie van Jurassic Park met Stargate en Avatar. En dat is ook de eerste impressie die je krijgt na het kijken van de pilot ook al is het tempo wat aan de lage kant.

Dat tempo gaat in latere afleveringen wel wat omhoog, maar blijkt algauw niet constant te zijn en hetzelfde kan gezegd worden van de algemene kwaliteit van de serie. Het concept zit wel goed, maar er zijn enorm veel problemen te vinden op zowat alle gebieden. Zo worden een hoop vragen nooit beantwoord, zijn er grove fouten op gebied van tijdsverloop (iemand die in de jungle zit en seconden later terug is in de kolonie, net op tijd om een gesprek op te vangen dat de persoon in kwestie in problemen kan brengen), is het script niet consistent en kan ook het acteerwerk wel een heel stuk beter.

De serie weet niet goed de balans te vinden dus actie en spanning aan de ene kant, en het verhaal rond de familie Shannon. Om eerlijk te zijn: de stukken rond het gezin moeten blijkbaar de serie wat meer diepgang bezorgen en de menselijke toets naar voren brengen maar zorgen eerder voor irritatie en vertragen onnodig de voortgang van het verhaal.

Qua acteerprestaties doet Stephen Lang (Avatar) het niet slecht als Commander Nathaniel Taylor maar hetzelfde kan niet gezegd worden van de rest van de cast. Jason O’Mara (Jim Shannon) doet zijn best in de actiegedeeltes maar slaagt er niet in om geloofwaardig over te komen als vader of echtgenoot, en de rest van de cast doet het zo mogelijk nog slechter. De enige die ons in positieve zin verraste was Simone Kessell die als Lt. Alicia Washington ons terug deed denken Cmdr. Susan Ivanova uit Babylon 5.

Dit wil niet zeggen dat Terra Nova een complete mislukking is. Zoals gezegd zit het wel snor met het concept en het verhaal op zich is wel leuk om te volgen. Het is spijtig genoeg de uitvoering waar het aan schort en het is dan ook totaal geen verrassing dat Fox na 13 episodes besloten heeft om de stekker eruit te trekken.

Terra Nova is het zoveelste bewijs dat een goed concept alleen geen goede serie maakt. De uitvoering laat nogal wat steken vallen en het is dan ook geen verrassing dat het bij dit ene seizoen blijft.

Terra Nova (2011) Adventure, Drama, Mystery, Sci-Fi | 2760min | September 26, 2011 (United States) 6.8
Writer: Kelly Marcel, Craig SilversteinStars: Jason O'Mara, Shelley Conn, Christine AdamsSummary: In 2149, earth is nearly wrecked by pollution. Police detective Jim Shannon is jailed for illegally raising an extra child, Zoe. He's sprung from jail just in time to join his family on the latest 'pilgrimage', through a unique time-space-continuum rip, to Terra Nova, a colony run with modern technology in a dino age forest. Colony commander Nathaniel Taylor soon recruits as security professional Jim, who gradually finds out about some threats, notably from Saurian monsters, the 'sixers' and his own, bitterly estranged son Lucas. Meanwhile Jim's son Josh keeps getting into trouble, mainly due to his girlfriend Skye. His smart sister Maddy is in love with gentleman soldier Mark Reynolds. —KGF Vissers

Photos


See all photos >>