28 mei 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

The Alamo (2004)

Een groots historisch gegeven dat veel beter verdient.

Onze opinie:
Op de grens tussen Mexico en Texas staat The Alamo, een voormalige missiepost die nu de enige bescherming is van Texas tegen het Mexicaanse leger. Texas is officieel nog deel van Mexico en Generaal Santa Anna wil de Alamo heroveren van de Amerikanen wiens krachten over heel Texas verspreid zitten. In de Alamo zelf zijn er slechts een handvol verdedigers onder leiding van William Travis (Patrick Wilson). Naast zijn soldaten zijn er ook nog wat vrijwilligers aanwezig die rapporteren aan Jim Bowie (Jason Patric), een man die zijn strepen in oorlog verdiend heeft maar een groot drankprobleem heeft alsook een longziekte. Verder vinden we ook nog congreslid Davy Crocket (Billy Bob Thornton) terug, een bekende beerjager wiens acties ver voorbij de grens bekend zijn. Samen met de rest van hun mannen zullen ze het Mexicaanse leger proberen tegen te houden totdat Generaal Houston (Dennis Quaid) genoeg mannen bij elkaar heeft om een leger te vormen en Santa Anna terug naar Mexico te jagen.

Het gevecht aan de Alamo is legendarisch vanwege dat de mensen aldaar tegen een enorme overmacht hebben moeten vechten. Het maken van zulk een film is dan ook niet het makkelijkste om te doen. Verwacht echter geen groot slagveld want de regisseur heeft ervoor gekozen om meer inzicht te geven in de personages die aanwezig waren dan gewoon een grote gevechtsscène te laten zien. Spijtig genoeg is dat idee op zich wel goed, maar het uiteindelijke resultaat een heel pak minder. De film voelt gewoon veel te lang aan met een hoop dode scènes. Gelukkig zijn er ook wat positieve dingen te vertellen: Wanneer de actie begint wordt deze wel schitterend in beeld gebracht en de soundtrack zet je in het midden van al wat er gebeurt. Spijtig genoeg kan dit niet goedmaken dat ondanks het goede acteerwerk je geen voeling krijgt met de personages wat ons weer doet vermoeden dat het script op zich gewoonweg niet goed genoeg was voor dit verhaal te vertellen.

Een groots historisch gegeven dat veel beter verdient.

The Alamo (2004) Drama, History, War, Western | 137min | April 9, 2004 (United States) 6.0
Director: John Lee HancockWriter: Leslie Bohem, Stephen Gaghan, John Lee HancockStars: Dennis Quaid, Billy Bob Thornton, Emilio EchevarríaSummary: Historical drama detailing the 1835-36 Texas revolution before, during, and after the famous siege of the Alamo (February 23-March 6, 1836) where 183 Texans (American-born Texans) and Tejanos (Mexican-born Texans) commanded by Colonel Travis, along with Davey Crockett and Jim Bowie, were besieged in an abandoned mission outside San Antonio by a Mexican army of nearly 2,000 men under the personal command of the dictator of Mexico, General Santa Anna, as well as detailing the Battle of San Jacinto (April 21, 1836) where General Sam Houston's rag-tag army of Texans took on and defeated Santa Anna's army which led to the Independence of Texas. —matt-282

Photos


See all photos >>