15 juli 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

The Americans – Seizoen 1 – 6

Ten tijde van Reagans voorzitterschap, volgt dit Koude Oorlog-drama twee getrouwde Russische sleeper-agents die vlakbij Washington D.C. wonen

Ten tijde van Reagans voorzitterschap, volgt dit Koude Oorlog-drama twee getrouwde Russische sleeper-agents die vlakbij Washington D.C. wonen

Onze opinie:
Hoe zou het geweest zijn om ten tijde van de Koude Oorlog als spion geleefd te hebben? En dan hebben we het niet over spionnen à la James Bond, maar de meer realistische versie die dagelijks opstond om met gevaar voor eigen leven opdrachten vanuit het moederland uit te voeren? Wel, op die vraag krijgen we in The Americans een antwoord.

Elizabeth en Phillip Jennings lijken met hun dochter Paige en zoon Henry het prototype van het ideale Amerikaanse gezin ten tijde van de Reagan-administratie. Wonend in een buitenwijk van Washington DC leven ze volgens een doodnormaal patroon waarbij overdag de kinderen naar school gaan en zij zich bezighouden met het draaiend houden van een reisbureau. Wat mensen echter niet weten is dat ze in realiteit twee KGB agenten zijn die al jaren in de gemeenschap geïnfiltreerd zijn en er buiten hun normale werkuren allerlei nevenactiviteiten op nahouden ten voordele van de Sovjetunie.

Ondanks dat hun huwelijk gearrangeerd is, heeft het samenwonen en kinderen krijgen in Amerika er ondertussen voor gezorgd dat er tussen Elizabeth en Phillip een nauwe band ontstaan is die je bijna als liefde zou kunnen omschrijven. Of dat een positief of een negatief gegeven is zijn we nog niet over uit want het heeft wel zijn consequenties op hun functioneren. Zo vraagt Phillip zich bij momenten wel af of het nog wel de moeite is om verder te doen en het niet handiger zou zijn om van kant te wisselen in ruil voor een wat leuker en makkelijker leven, terwijl Elizabeth de keuze tussen haar liefde voor het moederland en Phillip allesbehalve makkelijk vindt.

Bovenstaande doet misschien vermoeden dat The Americans een nogal dramatische inkijk is op het leven van enkele spionnen met dan vooral een focus op het relationele, maar vergis je niet. Dit is slechts een achterliggend gegeven dat een verklaring geeft voor sommige van de acties die de twee ondernemen. De serie zit bomvol met allerlei intriges op verscheidene niveaus en van in het begin wordt het je duidelijk dat dit geen serie is voor huilebalken die graag liggen snotteren, maar eerder een doorwinterde thriller die verscheidene topfilms in het genre zonder probleem het vuur aan de schenen kan leggen.

Een FBI secretaresse die gecharmeerd wordt, een gokker die zijn schulden plots afbetaald ziet worden, een huishoudster wiens zoon vergiftigd wordt, … het doel heiligt de middelen en er is werkelijk niets waar de twee voor terugdeinzen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze gewetenloze criminelen zijn die met plezier de opdrachten uitvoeren die hen gegeven worden. Het wordt maar al te duidelijk dat ze zelf ook wel bij momenten zich vragen stellen bij de acties die ze ondernemen, en ook hun tegenstanders zijn niet van de poes. Een FBI agent die een Russische ambassademedewerkster chanteert om voor hem te werken en daarna met haar in bed kruipt is immers ook niet al te zuiver op de graat.

Met goede series als Damages en Dexter die op hun einde lopen hebben we natuurlijk nood aan nieuwe series die het gat kunnen opvullen en The Americans slaagt met verve hierin. Voor een keer is het eens geen moordenaar, advocaat of detective die we volgen maar een paar KGB spionnen ten tijde van de Koude Oorlog, een gegeven dat veel origineler is dan wat we meestal voorgeschoteld krijgen en ook nog eens zeer goed uitgewerkt wordt.

The Americans (2013) Crime, Drama, Mystery, Thriller | 2640min | January 30, 2013 (United States) 8.4
Writer: Joseph WeisbergStars: Keri Russell, Matthew Rhys, Keidrich SellatiSummary: A pair of deep-cover Soviet spies masquerades as a typical DC couple whose children, neighbors, coworkers & friends are completely unaware of their activities. At home, they're the stereotypical parents of stereotypical kids; at work, they pose as travel agents; but at night, they weave a web of confidants, lovers, dupes, and historical figures from the Reagan-era Cold War. The startlingly realistic plot twists force the viewer to consider the real cost of an undeclared war, what it takes to protect one's beliefs, if it's worth it, and if it actually worked for either side. —Steve83

Photos


See all photos >>