28 mei 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

The Bay

Een zeer middelmatige found footage film die totaal niet geloofwaardig overkomt

We hebben recentelijk een bespreking gedaan van Lawless waarbij we meldden dat de op waargebeurde feiten gebaseerde film misschien beter was geweest mochten de makers iets minder de realiteit als een documentaire gevolgd hebben. Met The Bay krijgen we nu het exact tegenovergestelde.

Barry Levinson, regisseur van toppers als Sleepers en Rain Man, waagt zich ook eens aan het “found footage” genre en dit met een soort van nepdocumentaire te maken over een klein stadje in Amerika dat door een ecologische ramp gedecimeerd wordt. Het resultaat: middelmatig.

Door middel van opgenomen footage (amateurbeelden, politiecamera’s, bewakingscamera’s, facetime, …) zie we hoe de 4 juli viering in Chesapeake Bay ontaardt in een bloedbad doordat larven van een door vervuiling gemuteerd prehistorisch wezen (isopods) in het drinkwater terecht zijn gekomen en in het lichaam van de bewoners uitgroeien tot volwaardige specimen die zich een weg naar buiten kauwen. We volgen een beginnende journaliste die op stage is en verslag doet van de festiviteiten die uitdraaien op een gigantisch slagveld, een koppel dat per boot naar het stadje reist om ter plekke 4 juli te vieren met de familie, twee wetenschappers die onderzoek doen naar de vervuiling van het water in de omgeving, een dokter die probeert zijn patienten te helpen en in rechtstreekse communicatie staat met het CDC (Centre of Disease Control), en twee agenten die nietvermoedend door de stad patrouilleren om plots geconfronteerd te worden met de gevolgen van de uitbraak. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog verscheidene andere amateurvideo’s die de revue passeren en zogezegd achtergrondinformatie bevatten.

Levinson, toch niet de eerste de beste, slaagt er echter niet in om het geheel geloofwaardig over te doen komen. Een complete uitbraak op 1 dag met honderden doden als gevolg, gemuteerde prehistorische wezens, informatie die niet doorgegeven was op voorhand, allerlei verschijnselen die niet deftig onderzocht waren, tonnen aan dode vissen die plots opduiken… er zijn gewoon teveel toevalligheden om het verhaal staande te houden. En dan hebben we het nog niet over sommige van de symptomen die voorbijkomen. Zo vragen we ons nog steeds af waarom deze isopods blijkbaar een voorliefde hebben voor tongen.

Nee, The Bay lijkt ons vooral een probeersel van Levinson – die de laatste jaren toch niet echt veel soeps heeft afgeleverd – om mee op de kar te springen van de laatste horror hype en probeert om het meer te maken dan het is door er een ecologisch jasje rond te breien.

Al bij al is The Bay een zeer middelmatige film die fans van het genre mogelijk wel wat plezier kan bezorgen maar verder snel vergeten zal worden.

The Bay (2012) Horror, Sci-Fi, Thriller | 84min | November 21, 2012 (Belgium) 5.7
Director: Barry LevinsonWriter: Michael Wallach, Barry LevinsonStars: Will Rogers, Kristen Connolly, Kether DonohueSummary: This "found-footage" film is set in 2009 in the town of Claridge, Maryland on the Chesapeake Bay. During the town's annual 4th of July Crab Festival, townspeople become sick, exhibiting a variety of symptoms, which leads local news reporters to suspect something has infected the water there. No one is sure what it is or how it's transmitted, but as people start to behave strangely, and others turning up dead, fear spawns into panic. The town is shut down as government authorities confiscate video footage from every media or personal source they find, in an effort to cover-up the incident. But one local reporter who witnessed the epidemic, was able to document, assemble, and hide this film in hopes that one day, the horrible truth would be revealed . . . —ahmetkozan

Photos


See all photos >>