28 januari 2023

Doodkonijn

Politiek Incorrect

The Border

Een inhoudelijk sterke film

Charlie Smith (Nicholson) is net verhuisd en heeft een job opgenomen bij de grenspolitie. Zijn verandering van carrière zorgt ervoor dat hij Mexicanen moet oppakken die de Rio Grande oversteken om hun geluk te beproeven in de VS. Alhoewel hij niet compleet zonder fouten is wil hij wel zijn job zo goed mogelijk doen maar het uitgeefpatroon van zijn vrouw zorgt ervoor dat hij samen met zijn collega Cat (Keitel) wat geld moet bijverdienen door Mexicanen naar de overkant te krijgen en eventuele concurrentie uit te schakelen. Wanneer Charlie een Mexicaans meisje ontmoet dat haar baby verloren is vanwege een van Cat’s concurrenten gaan de zaken te ver voor hem en besluit hij actie te ondernemen.

Onze opinie:
The Border is niet een van de meest gekende films met Jack Nicholson maar hij slaagt er wel in om je te grijpen. Niet vanwege de actie of vloeiend camerawerk aangezien dat er niet is, maar vanwege het feit dat The Border je objectief vertelt hoe een man geforceerd wordt om zaken te doen die hij niet wil vanwege omstandigheden die hij niet kan controleren en hoe hij probeert de zaken recht te zetten, zelfs als dat wil zeggen dat hij nog meer dingen moet doen die hij niet wil. Als je op zoek bent naar een leuke actiefilm kan je deze makkelijk links laten liggen, maar als je een film zoekt die niet gewoon een mooi beeld van het leven schetst en je twee keer doet nadenken dan is deze waarschijnlijk wel iets voor jou.

The Border (1982) Crime, Drama | 108min | February 12, 1982 (United States) 6.4
Director: Tony RichardsonWriter: Deric Washburn, Walon Green, David FreemanStars: Jack Nicholson, Harvey Keitel, Valerie PerrineSummary: U.S. Border Patrol agent Charlie Smith just wants to do a good job and provide for his wife. But between her demands for a more affluent lifestyle and the importuning of Charlie's partner Cat to take part in illegal activities in exchange for bribes, Charlie gets caught up in helping smuggle illegal immigrants across the Texas border. When one of them, a young Mexican girl named Maria, loses her baby to abductors who plan to sell the child, Charlie decides to take a stand for her and against the corruption he's fallen into. —Jim Beaver <jumblejim@prodigy.net>

Photos


See all photos >>