23 april 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

The Brave One

Een wraakfilm met een extra dimensie

Erica Bain is een succesvolle radiopresentatrice die een affaire heeft met een Noord-Afrikaanse man. Op een nacht, wanneer ze een wandeling maken, worden ze aangevallen door enkele jongeren die haar serieus in elkaar slaan en haar vriend vermoorden. Wanneer ze wakker wordt in het hospitaal blijkt dat ze wekenlang in een coma heeft gelegen en dat de politie er niet in is geslaagd om een van de moordenaars te identificeren. Nogal ontdaan door het feit dat deze mannen vrij op straat kunnen rondlopen heeft ze het moeilijk om te gaan met de woede in haar en wanneer ze uiteindelijk beslist om weer uit haar appartement te gaan koopt ze een wapen voor haar eigen bescherming.

Niet veel later is ze in een nachtwinkel wanneer deze overvallen wordt en de manager vermoord wordt. Ter verdediging van zichzelf schiet ze de overvaller neer en compleet ontredderd gaat ze terug naar huis. Omdat ze merkt dat niemand van de politie blijkbaar achter haar aan komt vindt ze een manier om om te gaan met haar emoties. Het is tijd om wraak te nemen op het uitschot van de stad…

Onze opinie:
We geven het toe: we zijn geen groot fan van Jodie Foster, erger nog, we zijn totaal geen fan. Meestal houden we niet echt van de films waarin ze speelt (Silence of the Lambs even niet meegeteld) maar deze keer slaagt ze erin ons te verrassen. The Brave One klinkt als een typische wraakfilm a la “Payback” maar Neil Jordan slaagt er wonderwel in om een heel nieuwe dimensie toe te voegen. Er is veel focus op de emoties van het hoofdpersonage waardoor de film voelt als “The Accused” terwijl ook de relatie tussen Foster’s personage Erica Bain en detective Mercer een plezier is om naar te kijken. Vooral de scene in het restaurant waar Mercer en Baine met elkaar spreken terwijl ze in de spiegel kijken is fantastisch en herinnerde ons onmiddellijk aan die klassieke scene in Heat waar Pacino en DeNiro aan een tafel met elkaar zitten te praten.

The Brave One is een combinatie van verscheidene filmtypes en in zulke gevallen is het meestal moeilijk om de zaken opgelijnd te houden maar deze film doet dat zonder probleem. Vanaf het eerste moment tot de laatste seconde volg je de personages zonder ooit de indruk te krijgen dat er zaken onnodig uitgesponnen worden en verveling treedt op geen enkel moment in. 100% klasse!

The Brave One (2007) Action, Crime, Drama, Thriller | 122min | September 14, 2007 (United States) 6.7
Director: Neil JordanWriter: Roderick Taylor, Bruce A. Taylor, Cynthia MortStars: Jodie Foster, Terrence Howard, Naveen AndrewsSummary: Erica Bain is a happy radio host from a city she loves and with a fiancé she adores. However, a brutal attack in New York's Central Park changes her life forever, leaving her in a coma for 3 weeks and her fiancé dead. In an attempt to feel safer after the attack, she buys a gun. However New York does not feel the same as it did anymore and Erica has several encounters where she is not afraid to use her new gun. Everyone is talking about a vigilante and Erica is forced to talk about them too on her radio show... —Abby

Photos


See all photos >>