25 april 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

Deze thriller is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Richard Kublinski die tussen 1964 en 1986 meer dan 100 mensen vermoordde voor de maffia en zijn eigen plezier

Deze thriller is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Richard Kublinski die tussen 1964 en 1986 meer dan 100 mensen vermoordde voor de maffia en zijn eigen plezier

Onze opinie:
The Iceman is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, heeft naast een dijk van een hoofdrolspeler ook nog een ton aan bekende namen in bijrollen en gaat over een huurmoordenaar van de maffia. “Kan niet misgaan!”, denk je dan. Jawel, dat kan het dus wel. Michael Shannon is perfect gecast als Kuklinski, een huurmoordenaar die enkel gevoelens heeft voor zijn gezin en voor de rest nergens om geeft. Hij doet ons denken aan een “slechte” versie van Nelson Van Alden uit Boardwalk Empire en het zou ons niet verwonderen mocht men Shannon specifiek daardoor gecast hebben. Het acteerwerk van de rest van de cast is misschien een beetje standaard voor dit genre (vooral Ray Liotta voert nog maar eens zijn typische gangsterbaas op), maar het is zeker niet slecht te noemen en het probleem met de film is dan ook vooral dat men niet goed weet wààr men nu eigenlijk naartoe wil en ons daardoor vis noch vlees voert.

Het verbijsterende aan het verhaal van The Iceman is vooral dat iemand minstens 100 moorden geheim kan houden voor zijn gezin en dat zou op zich al genoeg materiaal moeten kunnen opleveren voor een fatsoenlijke film, maar de makers waren duidelijk bang dat dit het grote publiek niet zou kunnen bekoren en besloten dan maar om ook de moorden en de maffiaconnectie wat meer aan bod te laten komen. Een grote vergissing blijkt nu, want het uiteindelijke resultaat is dat het verhaal nogal van de hak op de tak springt en er geen consistent in elkaar vloeiend beeld gepresenteerd wordt. Een goed voorbeeld daarvan is het bezoek van Richard aan de gevangenis, waar hij plots een broer blijkt te hebben die allerlei informatie uit het verleden naar boven brengt waardoor we wat meer achtergrond krijgen over de persoon die Richard is. Op zich geen probleem, maar dat wordt als een apart blok voor de voeten van de kijker geworpen zonder verdere omkadering en dat gebeurt wel meer. In plaats van naar een verhaal lijken we te kijken naar een hoop verschillende scènes die aan elkaar geplakt zijn zonder fatsoenlijke overgang.

Waargebeurde verhalen zorgen raar of zelden voor écht goede films. The Iceman heeft alle ingrediënten qua verhaal alsook cast om daar wél in te slagen. Men had wellicht beter ook wat meer geïnvesteerd in de scenarioschrijvers en regisseur, want die zorgen er nu voor dat deze film niet boven het gros van middelmatige gangsterfilms uit kan stijgen. Wil je een écht goede film zien over een huurmoordenaar? Dan is Killer Joe een betere keuze.

The Iceman (2012) Biography, Crime, Drama, Thriller | 106min | May 2, 2013 (Lebanon) 6.8
Director: Ariel VromenWriter: Morgan Land, Ariel Vromen, Anthony BrunoStars: Michael Shannon, Chris Evans, James FrancoSummary: In the 1960s, Richard Kuklinski is working as a porn film lab tech until his mob bosses persuade him to change his career into that of a contract killer. For years, Kuklinski gains a reputation for cold blooded professionalism even as he raises a family who are kept in the dark about his true career. Unfortunately, mob politics ultimately forces him to secretly work independently with the psychopathic Robert 'Mr. Freezy' Pronge. As much as Kuklinski tries to keep his lives separate, circumstances and his own weaknesses threaten a terrible collision as the consequences of his choices finally catch up to him. —Kenneth Chisholm (kchishol@rogers.com)

Photos


See all photos >>