28 mei 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

The Raven

Een teleurstellende film ondanks een goede prestatie van John Cusack als Edgar Allan Poe

Detective Fields uit Baltimore vraagt Edgar Allan Poe om hulp wanneer een seriemoordenaar Poe’s gedichten begint te gebruiken als inspiratie voor moordscenes. Zelfs met de hulp van Poe lijkt de moordenaar echter telkens een stap voor op de twee en wanneer ook Poe’s geliefde een doelwit wordt rijst de inzet om de dader te grijpen. Zullen ze erin slagen om de moordenaar te stoppen voordat Poe’s vriendin zijn nieuwste slachtoffer wordt?

Onze opinie:
De regisseur van V for Vendetta (James McTeigue) gecombineerd met John Cusack (2012) en Luke Evans (Immortals, Clash of the Titans) in een fictionele film over de laatste dagen van Edgar Allan Poe die de beroemde schrijver als een slimme detective tegenover een seriemoordenaar plaatst. Het idee lijkt perfect voor een spannende film, maar spijtig genoeg valt het eindprodukt redelijk tegen.

Het zal in ieder geval niet aan John Cusack gelegen hebben. De acteur doet zijn best als Poe en de delen waarin hij en detective Fields stukjes van de puzzel ontrafelen vertonen tekenen van briljantie maar deze zijn spijtig genoeg te schaars en voelen alsof ze op zichzelf staan terwijl de film als geheel cohesie mist en je je vooral doet afvragen wat Poe eigenlijk doet buiten identificeren welke stukken uit zijn gedichten als inspiratie hebben gediend voor de moorden. Dat Poe zelve dan ook nog eens allesbehalve een toffe pee lijkt te zijn doet ook geen goed aan de zaak.

De film start wel redelijk goed, maar het middelste deel duurt veel te lang zonder genoeg substantie te hebben en het einde is een teleurstelling. Ware het niet voor Cusacks acteertalent zou The Raven nog lager scoren dan nu het geval is. We blijven achter met een middelmatige wie-is-het met enkele gore scenes a la Saw om het geheel wat “op te vrolijken”.

The Raven (2012) Crime, Mystery, Thriller | 110min | April 27, 2012 (United States) 6.4
Director: James McTeigueWriter: Hannah Shakespeare, Ben LivingstonStars: John Cusack, Alice Eve, Luke EvansSummary: This movie is set in the mid 1800s and involves poet Edgar Allan Poe. A serial killer is on the loose and murdering people using Poe's descriptions from his published stories and poems. Poe teams up with Detective Fields, a Baltimore policeman to try and catch the killer by using his knowledge of the descriptions. Even though the stories are fictional, they start to become reality and the killer is a step ahead of them. Then it takes on a personal note as Poe's lover becomes a target. Will they stop the killer in time? —Michael Hallows Eve

Photos


See all photos >>