25 april 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

Total Recall (2012)

In deze actiefilm wordt de superspion-fantasie van Douglas Quaid omgezet in de werkelijkheid totdat de grens tussen echt en nep vervaagt en hij op de vlucht moet slaan

In deze actiefilm wordt de superspion-fantasie van Douglas Quaid omgezet in de werkelijkheid totdat de grens tussen echt en nep vervaagt en hij op de vlucht moet slaan

Onze opinie:
Reboots en remakes, ze zijn zeer populair in Hollywood dezer dagen, ook al zijn ze verre van altijd even goed.

In 1990 maakte Paul Verhoeven Total Recall, een film gebaseerd op een verhaal van Philip K. Dick met Arnold Schwarzenegger in de hoofdrol als Douglas Quaid die een virtueel geheugen ingeplant wil krijgen waarbij hij een spion zou zijn, om erachter te komen dat hij effectief een spion is die in het midden zit van een Martiaanse revolutie tegen de Aarde. Met supporterende rollen van Sharon Stone en Michael Ironside werd de film al snel een cult succes.

We zijn 22 jaar later en Sony vond het tijd voor een remake. Paul Verhoeven werd vervangen door Underworld-regisseur Len Wiseman die op zijn beurt Sharon Stone verving door zijn vrouw Kate Beckinsale (die heel wat meer in beeld komt!), Schwarzenegger’s rol liet spelen door Colin Farrell, het niveau van sex appeal verhoogde door Jessica Biel in te schakelen, en het verhaal compleet naar Aarde verplaatste waar nog slechts twee landen bestaan, de United Federation of Britain (UFB) en “the Colony” (het voormalige Australië). Klinkt alsof er weinig overblijft van de originele film? Klopt!

Wiseman focust zich op de special effects en doet dat goed, maar slaagt er nooit in om de essentie van wat de originele film zo goed maakte naar voren te brengen. Schwarzenegger snapte echt niet wat er met hem aan de hand was en het publiek ging mee in dat gevoel dat hij één man was die op zoek ging naar antwoorden omtrent waar hij in terecht was gekomen. Dit is nooit het geval bij deze remake. Zodra hij uit de stoel stapt bij Total Rekall is Farrell een eenmansleger en gaat dan maar van de ene achtervolging in de andere zonder dat er enige diepte in het verhaal komt.

De zaken worden nog erger gemaakt doordat de rollen van Sharon Stone en Michael Ironside gecombineerd worden in Kate Beckinsale’s Lori Quaid. We kunnen begrijpen dat Wiseman zijn vrouw op het scherm wil zien, maar niet als dit ten koste gaat van de film. Met twee van de hoofdrolspelers die er niet veel van bakken moet de rest serieus hard werken om dit goed te maken, maar ook dit gebeurt niet. Biel’s rol is even oninteressant als die van Rachel Ticotin’s originele Melina, en het hele “revolutionaire leger” lijkt weinig meer te zijn dan een groepje wannabe-terroristen waarvan je je afvraagt hoe ze in godsnaam een dreiging zouden kunnen zijn. Het enige goede idee in de hele film is “The Fall” maar dat is verre van genoeg om onze interesse te behouden. En de achtervolgingen? Wel, niets dat we nog niet eerder gezien hebben..

Deze remake is verre van goed en enkel waard om te overwegen als je van hersenloze actie en special effects houdt.

Total Recall (2012) Action, Adventure, Sci-Fi, Thriller | 118min | August 3, 2012 (United States) 6.2
Director: Len WisemanWriter: Kurt Wimmer, Mark Bomback, Ronald ShusettStars: Colin Farrell, Bokeem Woodbine, Bryan CranstonSummary: Originally adapted by director Paul Verhoeven in 1990, author Philip K. Dick's classic Sci-Fi short story We Can Remember It for You Wholesale returns to the big screen in this remake starring Colin Farrell, Bryan Cranston, and Kate Beckinsale, and directed by Underworld's Len Wiseman. The planet has been decimated by nuclear war in the late 21st century, leaving only two nations -- the United Federation of Britain and the Colony. Douglas Quaid (Farrell) is a factory worker with a stable job and a loving wife (Beckinsale), but upon learning that a company named Rekall could grant him the memory of the ultimate espionage adventure, he decides that a virtual vacation is better than no vacation at all. But in the midst of having the new memories implanted, something goes haywire. Still strapped to the chair as the system breaks down, he's branded a spy as the authorities close in, and quickly flees for his life. Later, Quaid discovers that he has a secret identity, and he joins forces with rebel soldier Melina (Jessica Biel) on a mission to track down Matthias (Bill Nighy), the head of a fierce resistance movement that's been labeled a terrorist organization by the tyrannical Chancellor Cohaagen (Bryan Cranston). Cohaagen seeks to control the entire free world, and now the harder Quaid fights to defeat him, the clearer it becomes that his memory had been altered long before he walked into Rekall.

Photos


See all photos >>