23 april 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

Under the Dome – Seizoen 1 – 3

Dit huiverende drama is gebaseerd op Stephen King's roman over een klein Amerikaans stadje dat plotseling is ingekapseld in een ondoordringbaar krachtveld

Dit huiverende drama is gebaseerd op Stephen King’s roman over een klein Amerikaans stadje dat plotseling is ingekapseld in een ondoordringbaar krachtveld

Onze opinie (seizoen 1):
“Under the Dome” (Nederlandse titel “Gevangen”) is gebaseerd op een turf van een boek geschreven door Stephen King waarin het kleine dorpje Chester’s Mill op een dag plots afgescheiden wordt van de rest van de wereld door een doorzichtige bol die ondoordringbaar is behalve voor lucht en wat condensatie, kwestie dat de mensen in de bol niet zouden stikken of omkomen van de dorst. De oorsprong of bedoeling van de bol zijn een van de mysteries die de serie dragen, maar zoals meestal bij King is het natuurlijk veel interessanter om te zien hoe de mensen hiermee omgaan.

Zo hebben we in eerste instantie natuurlijk de “held” van het verhaal, in dit geval Dale “Barbie” Barbara die voor (onfrisse) zaken naar Chester’s Mill kwam en bezig is zich te ontdoen van een lijk op het moment dat de koepel verschijnt. Klinkt niet echt onmiddellijk als een held, maar wanneer de lokale sheriff de koepel aanraakt en zijn pacemaker uit zijn borst ziet vliegen – het is immers nog steeds een Stephen King verhaal! – is Barbara er wel de man naar om de jonge vrouwelijke assistente van de sheriff te helpen met orde te houden en zaken in goede banen te leiden. Voordat je nu al snelle conclusies begint te maken: neen, dit is niet om in haar broek te geraken want die eer komt toe aan Julia Shumway, een journaliste die door omstandigheden persona non grata geworden is bij de grote kranten in de stad en daarom moest uitwijken naar Chester’s Mill waar ze een op het eerste zicht redelijk goed leven wist op te bouwen met haar man die nu nergens meer te vinden is.

De interessantste persoon in het seizoen is zonder twijfel “Big Jim” Rennie, een tweedehandsautohandelaar van Chester’s Mill en het enige aanwezige gemeenteraadslid in het dorp wanneer de koepel verschijnt. In eerste instantie lijkt hij het goed voor te hebben met de gemeenschap, maar wanneer er geen verbetering komt in de situatie komt zijn manipulatieve aard naar boven en probeert hij al snel de zaken naar zijn hand te zetten en Chester’s Mill om te vormen tot zijn eigen klein koninkrijk.

Under the Dome bevat net zoals in het boek verder nog een hele hoop andere personages die afhankelijk van de aflevering in meer of mindere mate belangrijk zijn. Zo heb je de zoon van Jim Rennie die als eerste reactie op de komst van de koepel niets beter weet dan zijn vriendin Angie op te sluiten omdat hij ervan overtuigd is dat buitenaardse wezens haar brein hebben overgenomen, en Angies broer Joe die al snel een vriendschappelijke relatie krijgt met Norrie, de dochter van een lesbisch koppel dat op doorreis was door Chester’s Mill.

Veel van bovenstaande zal bekend in de oren klinken van diegenen die het (voortreffelijke) boek gelezen hebben, maar eens je begint te kijken zal je merken dat er toch wel héél veel veranderd is. De basisgegevens blijven op zich gelijk, maar waar het boek zich afspeelt in slechts enkele dagen kan dit bij een TV-serie natuurlijk niet en daarom zijn er nogal wat aanpassingen nodig geweest zoals bepaalde personages die plots iets “normaler” lijken te zijn dan verwacht, of plotwendingen die niet/anders/later voorbij komen. Vinden we dit erg? Niet echt, maar de makers missen een beetje de consistentie die we in het boek wél terugvonden en daar zijn de reacties van de inwoners op wat er gebeurt een goed voorbeeld van: nadat de koepel verschijnt begint er een plundertocht waarbij het duidelijk ieder voor zich is, halverwege organiseren ze een gezamenlijke klopjacht om tegen het einde van het seizoen vergiffenis te gaan vragen in de kerk waarna ze even later weer een lynchpartij bij gaan wonen…

Echt al te opvallend is dit gelukkig niet omdat het tempo er goed ingehouden wordt, de acteurs hun werk naar behoren doen, en het verhaal natuurlijk op zich wel stevig in elkaar zit. Under the Dome is dan ook zeer onderhoudend en we vragen ons af wat een tweede seizoen met zich mee zal brengen aangezien het verhaal uit het boek nu reeds bijna volledig uitgespeeld is.

Under the Dome is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King maar wel met de nodige aanpassingen om het in TV-formaat te gooien. Sommige fans zullen dit naar alle waarschijnlijkheid niet kunnen appreciëren maar in alle eerlijkheid mag er toch wel gezegd worden dat dit eerste seizoen een serie neerzet die er mag wezen. Er is misschien wat gebrek aan consistentie in de verhaallijn en sommige zaken zoals de evolutie van de personages wijken mogelijk wat té veel af van het boek, maar al bij al gaat de gemiddelde kijker dit niet opvallen. Voor een eerste seizoen is Under the Dome zeker geslaagd.

Onze opinie (seizoen 2):
Het eerste seizoen van Under the Dome eindigde met Dale “Barbie” Barbara in de penibele situatie dat hij op het punt stond opgehangen te worden door “Big Jim” Rennie terwijl Julia Shumway het buitenaardse ei in het plaatselijke meer dumpte. Hoe het nieuwe seizoen hierop inpikt gaan we niet in detail uitleggen want dan kan u de eerste aflevering gewoon overslaan en dat zou spijtig zijn, vooral aangezien niemand minder dan Stephen King zelve zich ermee bemoeid heeft. Laten we het er gewoon bij houden dat het droppen van het ei in het meer een nogal onverwacht effect heeft op de koepel en de mensen die erin rondwaren maar ook dat wordt opgelost waarna het leven terug zijn normale gangetje kan gaan.

Athans… wat je onder de dome als “normaal” kan beschouwen. Zo duikt uit het meer plots een tienermeisje op dat al jaren vermist werd maar blijkbaar geen dag ouder is geworden, beginnen insecten de voedselvoorraad te minimaliseren, draait de atmosfeer binnen de dome plots waardoor de seizoenen compleet op hol slaan en het in een minimum van tijd hevig begint te vriezen, en ga zo maar door. De inwoners van Chester’s Mill krijgen de ene na de andere beproeving voorgeschoteld en makkelijker wordt het er niet op. Na het bekijken van het eerste seizoen vroegen we ons af wat de makers in petto zouden hebben aangezien de meeste wendingen uit het boek al de revue gepasseerd waren en het is nu dus duidelijk: zowat van alles en het maakt eigenlijk totaal niet uit of het in lijn is met het boek of niet. En laat dat nu ook nét zowel een van de grootste voordelen alsook het grootste nadeel geworden zijn van dit tweede seizoen.

Zoals eerder aangehaald heeft Stephen King zelf zich met de aanpassingen van de verhaallijnen bezig gehouden. Of de fans van het boek daar nu gelukkig mee moeten zijn is maar de vraag. Waar je op de pagina’s van Under the Dome een duidelijke evolutie van de personages meemaakt is dat een héél stuk minder aanwezig op de beeldbuis. Erger nog, waar we van het eerste seizoen vonden dat er toch wel een beetje een gebrek aan consistentie was (wat wel meer voorkomt bij een seizoen 1 van een serie) is dit deze keer nog veel meer uitgesproken en zelfs bij sommige van de hoofdpersonages. Gedrag kan natuurlijk evolueren volgend op bepaalde gebeurtenissen, maar hier lijkt het meer een geval van de makers die niet goed weten welke richting ze uit willen gaan. Dat de cast niet uit de beste acteurs bestaat helpt evenmin en doet de algemene geloofwaardigheid ook al geen goed.

We begrijpen perfect dat men in een televisieserie probeert elke aflevering gebeurtenissen te doen plaatsvinden terwijl men eveneens een rode draad verder wil laten lopen, maar bij Under the Dome wordt er wat teveel van de hak op de tak gesprongen waardoor die rode draad eerder een rode stippellijn vormt die zowat alle richtingen uit begint te gaan zonder een duidelijk doel voor ogen.

Het tweede seizoen van Under the Dome gebruikt de basis van het boek nog als template voor enkele van de hoofdpersonages en ook de koepel blijft aanwezig maar voor de rest moet je niet verwachten dat er nog veel van het originele boek voorbij komt. De consistentie van het verhaal gaat zwaar achteruit en hetzelfde geldt voor de acteerprestaties waarbij ook enkele van de nieuwe spelers serieus ondermaats presteren. De verhalen van Stephen King hebben in het verleden al verscheidene films voortgebracht waarbij er enkele pareltjes tussen zitten (bvb. The Shawshank Redemption) maar evenzeer enorme miskleunen van B-films (teveel om op te noemen). Dit nieuwe seizoen van Under the Dome neigt eerder naar de tweede soort.

Under the Dome (2013) Drama, Mystery, Sci-Fi, Thriller | 2580min | June 24, 2013 (United States) 6.6
Writer: Brian K. VaughanStars: Mike Vogel, Rachelle Lefevre, Alexander KochSummary: Under the Dome is the story of a small town that is suddenly and inexplicably sealed off from the rest of the world by an enormous transparent dome. The town's inhabitants must deal with surviving the post-apocalyptic conditions while searching for answers about the dome, where it came from and if and when it will go away. —ahmetkozan

Photos


See all photos >>