15 juni 2024

Doodkonijn

Politiek Incorrect

Underbelly Razor

Australische gangsters ten tijde van de Grote Depressie... om depressief van te worden?

We bevinden ons in Sydney, Australië, tijdens de woelige jaren ’20. De criminele onderwereld in de stad wordt geregeerd door twee “koninginnen” die het rijk tussen hen beide hebben opgesplitst. Kate Leigh voorziet de bewoners van drank om de geest te benevelen, terwijl Tilly Devine de stad voorziet van meer de meer vleselijke pleziertjes en de prostitutie controleert. De twee vrouwen kunnen elkaar niet echt luchten, maar omdat ze elkaar niet in de weg lopen is er een balans die ervoor zorgt dat de politie laat begaan.

De precaire balans wordt echter grondig verstoord als de gangster Norman Bruhn uit Melbourne naar Sydney reist om de macht in de stad over te nemen. Hij ronselt al snel enkele handlangers en omdat op bezit van vuurwapens zware straffen staan voorziet hij zijn medewerkers van scheermessen die zonder probleem als wapen gebruikt kunnen worden. De “razor gang” maakt al snel naam voor zichzelf en speelt de twee vrouwen tegen elkaar uit, iets dat het begin inluidt van een oorlog in de onderwereld van Sydney die 10 jaar duurt.

Onze opinie:
Underbelly Razor is het vierde seizoen in de Australische misdaadserie Underbelly waarvan Sony eerder reeds het eerste seizoen hier op DVD uitbracht. Dit vierde seizoen – deze keer in de handen van Dutch Filmworks – is gebaseerd op het boek van Larry Writer dat de waargebeurde feiten rond Tilly Devine en Kate Leigh vertelt tussen 1927 en 1936, en de geboorte van de georganiseerde misdaad in Australië beschrijft. Dit, gecombineerd met quotes op de cover als “Underbelly: Razor is to Boardwalk Empire what Spartacus is to Rome” of “Slices like Boardwalk Empire, Cuts like The Sopranos” zorgt er natuurlijk voor dat de verwachtingen hoog liggen.

Onmogelijk hoog natuurlijk want we spreken hier over series met miljoenenbudgetten terwijl Underbelly het met heel wat minder moet doen. Zo krijgen we geen gedigitaliseerde decors en roemrijke filmacteurs te zien, maar wat de Australische cast en crew ervan maakt is op zich zeker niet slecht te noemen. Het verhaal is eveneens interessant om te volgen, en dan vooral omdat het menselijke aspect nogal zeer naar voren wordt gebracht. Zo zien we in Amerikaanse misdaadseries vooral krachtdadige personages die duidelijk niet om een lijk meer of minder geven, terwijl men hier toch wel heel anders omgaat met het effectief doden van iemand en komen de gangsters in deze Australische serie over als mensen die wel degelijk fouten kunnen maken en zich laten leiden door onnozele faits-divers, waar dat in Amerikaanse series toch wel veel minder het geval is.

Wel spijtig is dat de voice-over de verwachtingen een beetje verkeerd zet. Zo wordt er op een gegeven moment gezegd dat een bepaalde actie ervoor zorgt dat het bloedvergieten in Sydney zwaar de hoogte doet ingaan, en de volgende episode zien we dan dat er een straatgevecht plaatsvindt waar enkele groepjes mensen met elkaar op de vuist gaan. Of zien we een “gunman” die verre van de koelbloedige gangster is die je zou verwachten. Onze verwachtingen – gecreëerd door talloze Amerikaanse series en films – zorgen ervoor dat de criminelen in Underbelly Razor overkomen als een bende amateurs. Dat een van de personages zich wil voordoen als de Australische Al Capone en dan niet verder komt dan wat rondzwaaien met een mes is een goed voorbeeld van hoe je de zaken in perspectief moet zien.

Laat dat je echter niet tegenhouden om deze serie een kans te geven. Eens je begint te kijken is Underbelly Razor wel leuk om te volgen en het acteerwerk is – op een enkeling na – toch van onverwacht goede kwaliteit. Ook de setting komt realistisch over en je krijgt een goed beeld van Sydney ten tijde van de Grote Depressie, hoe de eerste vrouwen ginds bij de politie begonnen, hoe de eerste gespecialiseerde drugsbrigade opgericht werd, enzovoorts.

Zolang je de voorspellingen omtrent geweld met een korrel zout neemt zit je goed, en het lijkt ons vooral dat men in Australië – waar deze serie blijkbaar controversieel is vanwege het hoge niveau “geweld en seks” – niet veel gewoon is.

Underbelly (2008) Action, Crime, Drama, History, Mystery | 60min | February 13, 2008 (Australia) 8.1
Stars: Caroline Craig, Paul Tassone, Dieter BrummerSummary: Each season of this multi award winning Television series takes you through a 13 episode run in the rise and fall of real life Australian underworld figures as told from both sides of the law. As each new season unfolds you are in a different time period and City with new Crime Bosses and the Police that try to bring them to justice. —Ed Jones

Photos


See all photos >>